Vanaf flinke afstand kan je de zonnepanelen op het sustainable treehouse al zien: In deze metershoge ‘boomhut’ leer je meer over duurzaamheid, recycling en duurzame energie. Een groepe deelnemers van de Roze Koeken gaat op bezoek. Zou echt alle informatie nieuw zijn?

Een groepje van de Roze Koeken beklimt de eerste trap en leert meteen meer over het leven van een boom, over de jaarringen en over andere bijzonderheden die je aan de stam kan aflezen. “Ze hebben die boom gewoon omgezaagd!” zegt Alexander verontwaardigd, “Da’s niet sustainable!” Ook krijgen ze meer informatie over het nut van bomen, maar na een introductiefilmpje zijn ze wat minder positief: “Dit was echt nul info eigenlijk!” Het is goed om te merken, dat de Nederlanders al veel weten over duurzaamheid, informatie over het opvangen van regenwater, het hergebruik van water, zonne-energie en windenergie.

Voor veel Amerikanen en scouts uit andere landen lijkt deze informatie nog best nieuw, een mooie kans voor hen om hier meer over te leren. “Dit leerden wij al in de 1e klas!” zegt Mara lachend, “Eerder nog!” doet Katinka er nog een schepje bovenop. Sebastiaan vermaakt zich ondertussen op een hometrainer: Door hard te trappen gaan er steeds meer lampjes branden, toch branden ze niet allemaal. “Die fiets trapt te licht” moppert hij als ze doorlopen.

Na een paar verdiepingen komen ze boven op het treehouse terecht. Een Amerikaanse IST’er wil ze meteen meer informatie geven, maar de Nederlanders kunnen het zelf prima vinden, verder dan “Welcome to the top of the treehouse…”komt ze niet. De Nederlanders zien de zonnepanelen, windturbines en compost en krijgen de kans om een goed voornemen op te schrijven. “Maar ik douche al korter!” zegt Katinka meteen, “En een verwarming op m’n kamer heb ik ook niet!” Toch weet ze nog iets te bedenken: Afvalscheiding op school organiseren. Alexander heeft een goed idee voor een regenton en Emma gaat minder vlees eten. Het is een prima plek waar je veel kan leren, gelukkig waren de Roze Koeken al prima op de hoogte!