Wat was het een cultuurshock om gistermorgen nog op het jamboree-terrein wakker te worden en ’s avonds op de campus aan te komen. Van tenten naar gebouwen, van zelf koken naar een dinerbuffet en van 45.000 scouts naar 800 scouts. Het is wennen, maar… het jamboreegevoel kriebelt nog steeds.

Vanaf het moment dat de deelnemers uit de bus stappen, moeten ze weer aan van alles wennen: Een pasje om je kamer in te komen in plaats van de rits van je tent, een toilet met een echt deurtje in plaats van een gordijn, douches met warm water in plaats van een koude straal… Maar ook na een heerlijke nacht slaap – met airco – is het nog wennen…

Je kan je ’s morgens heerlijk uitrekken, je lakens liggen overal omdat je gewend was aan een slaapzak met rits en… je hoort wat minder herrie om je heen. Op de WSJ had je altijd heel veel mensen om je heen: Amerikanen die ’s morgens te vroeg moesten opstaan, babbelende Australiërs die ’s avonds nog lang doorkletsten in hun tent en nu is het ’s avonds laat bijna stil.

Je hoeft ’s morgens niet meer wakker te schrikken, omdat je moet fourageren, je hebt geen troepkarretje meer, er valt niets meer te swoppen, je hoeft niet te bedenken met welke activiteit je de dag zal beginnen, je mist de dagelijkse ‘lightning alert’ door de speakers, je mist de smaak van chloor in het water…

Maar is nu echt alles anders? Natuurlijk niet! Die gezellige troep is er nog steeds, je moet nog steeds soms wachten voor de douche, het eten is nog steeds supergezellig met z’n allen, je draagt nog steeds je das maar nu met het pasje van de universiteitscampus. Nog steeds kan je lekker op stap, je hebt nog steeds je waterfles bij je en… buitenlandse mensen zijn er ook nog steeds: Amerikanen natuurlijk, maar ook Japanse scouts. En ach, je slaapt nog steeds wat anders dan thuis.

Het is lekker luxe inclusief groente, fruit, brownies en frisdrank, maar… toch kriebelt er iets: Al die duizenden scouts die altijd een praatje wilden maken, al dat geswopt, al het geclick met de Novus, die waanzinnige shows in de arena, het samen koken, het uit eten gaan, het ontmoeten van scouts uit de hele wereld. De World Scout Jamboree is echt voorbij, maar wat hebben we er van genoten en wat genieten we nog na.

Morgen begint het nareisprogramma, vandaag doen we nog rustig aan met bijv. een bezoekje aan een winkelcentrum of dierentuin, je kan zwemmen of voetballen. Een mooie dag!