Als je over Manhattan loopt, valt het meteen op: Ground zero. De plek waar ooit de Twin Towers stonden, is nu Ground Zero. De deelnemers hebben het er in Nederland al uitgebreid over gehad, maar nu ze echt op de plek zijn, waar op 11 september de aanslagen op de Twin Towers gepleegd zijn, voelt het veel indringender.

Het monument, waarop alle namen van de slachtoffers van de aanslagen staan, maakt al indruk: De deelnemers willen er eigenlijk meteen blijven en willen de namen lezen, het stromende water op zich in laten werken en de informatie lezen. Maar ze krijgen die kans nog niet: Eerst brengen ze een bezoek aan het 9/11-museum.

In het museum zijn overblijfselen van de Twin Towers te zien, foto’s van de slachtoffers, verhalen over de ramp, video-verslagen en voorwerpen die na de ramp gevonden zijn. De deelnemers worden er stil van. “Dit is echt heftig!” mompelt één van de deelnemers als hij alle informatie en alle beelden op zich in laat werken. Vooral de ruimte met alle foto’s van slachtoffers maakt indruk: Zoveel mensen die omgekomen zijn, onvoorstelbaar…

Eén van de deelnemers vraagt zich terecht af, wat er je in Nederland zou moeten doen als zoiets zou gebeuren. Hij heeft niet direct een idee, het is zo’n grote aanslag… Het is indrukwekkend om te zien hoe alle deelnemers door de ruimtes dwalen, bordjes lezen, voorwerpen bekijken en steeds stiller worden. “Dat is zo mooi aan Scouting…” zegt één van de deelnemers: “Het ene moment is het superleuk en superlachen en nu lopen we met z’n allen door dit museum en zijn we superserieus…” Dat is precies zoals het is: Dit is erg indrukwekkend, maar de trip gaat wel door… New York heeft zich na de ramp herpakt en heeft zich verder ontwikkeld. Ook wij gaan verder op onze tocht door New York.