We hebben al heel veel hoogtepunten gehad, steden bezocht, nationale parken bezocht, maar we zijn nog niet in Downtown Washington DC geweest. In de Mall barst het van de hoogtepunten, eigenlijk te veel hoogtepunten voor een ochtend en een middag. Toch gaan we de uitdaging aan… We gaan weer highlight-hoppen!

Als de troepen uit de bus stappen, herkennen ze het meteen: Dit zijn bekende plekken uit films, maar ook uit het nieuws, dit is het machtscentrum van de VS, maar ook zeker een belangrijk cultureel centrum. Al snel komen de telefoons uit de broekzakken: Hier wil iedereen foto’s van.

De helft van de troepen gaat ’s morgens naar de musea, de andere helft krijgt een rondleiding van Nederlanders, die in Washington wonen. Het voordeel van de musea is, dat ze allemaal gratis zijn. Je kan dus makkelijk even naar binnen lopen, rondkijken en weer naar buiten stappen… of nog heel lang blijven natuurlijk. Voor ieder museum zou je een paar uur uit moeten trekken, maar veel deelnemers maken een andere keuze: De Snackkarretjes langs de weg en in het park zijn erg aantrekkelijk. Al snel zoeken ze de schaduw op met een koud ijsje of drankje.

Bij de rondleiding zijn ze er wel allemaal bij, het is een mooie route langs de monumenten, zoals het Vietnam-monument, het Boyscout-monument en het enorme monument voor Abraham Lincoln. Als je om je heen kijkt, zie je overal bijzondere plekken, herkenbare plekken en plekken die altijd zo ver weg leken. Maar nu sta je er tussenin, je staat ervoor, je kan ze bijna aanraken.

Toch slaat de vermoeidheid hard toe: We zijn inmiddels bijna 3 weken onderweg   en het Capitool en het Witte Huis kan je ook van een afstandje bekijken. Rond 4 uur stappen alle troepen weer in de lange rij bussen en we vertrekken naar een verrassingsbestemming om deze laatste avond op een erg Amerikaanse manier door te brengen.