west1In Driebergen (Poffertjes, Bitterballen, Krentenbollen, Stroopwafels) en Pijnacker (Soezen, Tompoezen, Roze Koeken, Hagelslag) genieten honderden jeugddeelnemers van de clusterkampen. De sfeer is goed, het weer is heerlijk en de deelnemers combineren de info en de spelletjes en… ze vinden ook tijd om te relaxen en te chillen.

In Driebergen helpen de deelnemers op zaterdagochtend met het bosonderhoud: Onkruid weghalen, takken slepen, hout hakken en een parkeerplaats aanleggen. Toch is niet iedereen alleen maar druk bezig: “Ik veeg het bos!” zegt Rutger trots, terwijl zijn maatje Lucas een stoel warm houdt en Loek er met zijn handen in zijn zakken naar staat te kijken. Stijn en Feike slepen ondertussen grote takken het bos uit, door de flinke wind van de afgelopen tijd ligt er veel los hout onder de bomen. Roel heeft ook een uitdaging gevonden: met een flinke zaag gaat hij takken te lijf, die te groot zijn om in één keer naar de houtstapel te slepen.

midden1Terwijl een deel van de groep buiten bezig is, heeft een ander deel een gesprek met de consul-generaal van de Verenigde Staten in Nederland. “You can ask me anything!” zegt hij joviaal en dat doen de deelnemers ook zeker: Over de leefstijl, over homosexualiteit, over fastfood, over het leven in Nederland en over de verschillen met Amerika. “You are so tolerant!” legt hij uit als het gaat over het leven in Nederland, “Maybe too tolerant!” en hij glimlacht. Het is een mooi gesprek, maar over zijn eigen mening krijgen we weinig te horen: “I am a diplomate, I serve my country” legt hij uit, maar het is een prachtige buitenkans voor de deelnemers om al hun vragen te stellen en om er een eerlijk antwoord op te krijgen.

midden2In Pijnacker staat op zaterdagmiddag een postenspel op het programma: De deelnemers sjouwen over het hele terrein en komen informatieve posten tegen, maar ook samenwerkingsspelletjes, info over Amerika en over de jamboree en natuurlijk is het een mooie kans om nog meer mensen te leren kennen, om tussendoor lekker muziek te luisteren en te chillen.

Luuk, Jorrit en Lize stappen rustig over de stormbaan, terwijl Thom, Tom en Siebe nog twijfelen of ze zullen gaan linedancen of niet. Verderop hebben Jorrin en Luuk een uitdaging bij het vliegtuigspel: Iedereen moet de juiste plek in het vliegtuig krijgen, maar de boardingpasses zijn door de war geraakt. En… er liggen veel vooroordelen op de loer!

Op de paden tussen de posten is het ook gezellig: iedereen leert andere deelnemers van andere troepen kennen en eigenlijk is het best makkelijk: Iedereen heeft zin in dit weekend en natuurlijk in de World Scout Jamboree. Ook bij de andere posten horen de deelnemers nieuwe dingen of ze gaan een uitdaging aan: Twister, een info-ronde over de jamboree, een linedanceworkshop, een workshop over Global development en ga zo maar door.

west2Om drie uur is het even pauze en stroomt iedereen de kampvuurkuil in. De linedancers verzorgen een optreden en meteen springen er zo’n 20 jeugddeelnemers op om mee te doen. Daarna is er nog tijd om even te chillen en dan gaat het programma weer verder. Het is bijzonder gezellig en dat blijft het vast het hele weekend nog!