Vanavond is de World Scout Jamboree afgesloten. De show begon door de regen wat later, maar daarna was het één aaneenschakeling van hoogtepunten: Ban Ki-Moon, Pentatonix, een wervelende laser- en vuurwerkshow. Na alle hoogtepunten van de afgelopen 10 dagen was dit een geweldige afsluiting. Met 45.000 scouts hebben we deze WSJ afgesloten, morgen gaan we op reis naar Washington.

De avond begon met een regenbui, maar dat maakte de scouts weinig uit: Die wilden gewoon feesten, uit hun dak gaan en eigenlijk willen ze nog lang niet naar huis. In de toespraken komt precies terug wat de scouts de hele jamboree lang gevoeld hebben: “This is an example of how the world should be! Thank you for acting like a global citizen!” De scouts hebben gedaan wat er moest gebeuren: “Unlock a new world”. Ze hebben samengeleefd met mensen uit de hele wereld, van alle culturen, met allerlei geloven… als bekenden, als vrienden… Het was één groot feest! Uiteraard worden ook alle stafleden en vrijwilligers bedankt voor hun inzet, zo’n 9.000 vrijwilligers zijn in touw geweest om deze WSJ mogelijk te maken.

Ook Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties neemt het woord: “You have discovered the key to live in peace!” zegt hij met bewondering voor de scouts, “It’s a mission to live in peace and harmony.” Hij roept de scouts op om als wereldburgers te leven, om duurzaam te leven en om mee te helpen de klimaatdoelen te verwezenlijken: “We have no plan B, because we have no Planet B!” De scouts kunnen heel veel bereiken, samen… wereldwijd: “The future of this world is in your hands!”

Als de jamboree-organisatie is overgedragen aan de Koreaanse organisatie van 2023 is het tijd voor feest: De Pentatonix, een wereldberoemde a-capella-groep, treedt op en ook de bands daarna zorgen voor 45.000 enthousiaste scouts. Zeker als het nummer Thriller van Michael Jackson wordt gespeeld, gaat het dak eraf. Maar… de avond is nog niet voorbij: Er volgt een wervelend lasershow, afgewisseld en gecombineerd met vuurwerk. Het is ongelooflijk… iedereen is onder de indruk, iedereen geniet, iedereen kijkt omhoog en ook iedereen weet het: Dit is echt het einde van een waanzinnige World Scout Jamboree. Iedereen slaapt voor het laatst op zijn subkamp, morgen vertrekken de troepen naar Washington DC. Maar… er is nog veel om aan terug te denken, om van na te genieten en om nog heel lang te onthouden…