Tijdens de WSJ vindt er ook een Model United Nations plaats: Daar worden ingewikkelde wereldproblemen bestudeerd en zo kunnen jongeren de standpunten van hun eigen land en van andere landen leren kennen. Een mooie kans om te ervaren hoe het er in de wereldpolitiek aan toe gaat. Uiteraard zijn er ook Nederlandse deelnemers!

Robbe, Myrthe, Charlotte en Thijs zijn de deelnemers namens Nederland. Robbe vond het erg interessant: “Ik heb me bezig gehouden met ‘climate refugees’ legt hij uit, “Die mensen vluchten binnen hun eigen land, omdat het er te droog is of voor overstromingen… maar ze worden nergens erkend.” Hij heeft zich prima in het onderwerp verdiept en ook het standpunt van Nederland kent hij: “Wij kunnen zulke problemen ook krijgen als de zeespiegel stijgt.” Zijn voorstel is dan ook prima: “Ik ben ervoor, dat we zulke mensen ‘climate displaced persons’ gaan noemen”.

Ook Myrthe heeft meegedaan, zij hield zich bezig met gelijke kansen en rechten voor vrouwen wereldwijd. In vergelijking met andere landen heeft Nederland hierin al grote stappen gezet, maar in Indonesië is dat anders: “Daar gaan veel meisjes niet naar school, omdat ze later toch als moeder thuis komen te zitten” legt ze uit, “Daar willen ze meer vrouwelijke rolmodellen”.

Per thema waren er zo’n 35 deelnemer aanwezig, die veel van elkaar hebben geleerd. “Toch was 2,5 dagen wel lang” zegt Robbe eerlijk, “Er is nog zo veel meer te doen op de World Scout Jamboree!” Het was een prima ervaring, nu gaan ze snel verder met buitenactiviteiten.