Als je een aantal dagen onderweg bent, raak je door je schone was heen. Bij de Kazen is het vandaar daarom wasdag. Een aantal emmertjes, wasmiddel en waslijnen en de deelnemers kunnen aan de gang. Straks is alles weer schoon en fris en kunnen ze er weer tegenaan.

Yannick roert hard in zijn emmertje met sop en met zijn vuile kleren. Eén voor één vist hij zijn kledingstukken op om te kijken of ze al schoonzijn. “Er zitten shirts, sokken en een handdoek in… en onderbroeken!” lacht hij. Hij roert inmiddels zo hard, dat er een draaikolk ontstaat. Even later is hij bezig om alles uit te wringen en over de lijn te hangen. Snel neemt een andere deelnemer zijn emmertje over, er is nog genoeg was te doen.

Joris vindt het helemaal niet erg om de was te doen: “Het is best leuk en therapeutisch” glimlacht hij en hij roert en wringt verder. Lang niet iedereen is al aan wassen toe: Sjaak en Tycho moeten eerst hun tent nog opruimen. “We hadden echt zo’n festivaltent!” zegt Tycho trots, er lag ook een heleboel zooi voor de tent, omdat het er niet meer in paste.” Sjaak staat ernaast, zijn spullen zijn al redelijk opgeruimd. Best knap, want ’s morgens was hij druk met koffie zetten: “We hadden geen filter, dus ik er zelf eentje gemaakt: Gewoon gaatjes in en blaadje gemaakt en er dan ductape omheen geplakt. Ging best goed!” Inmiddels hebben ze een perculator, nu gaat het nog makkelijker.

Steeds meer deelnemers zitten lekker in het zonnetje: Hun was is al gedaan, ook Lucas en Manon zitten al in de zon: “Ik heb mijn was gisteren al gedaan” zegt Lucas relaxt, hij is al klaar. Na een makkelijke ochtend volgt een drukke middag als de troep zich in het cultural-gedruis gaat storten. Poffertjes bakken, alles versieren en natuurlijk zelf rondkijken bij anderen.