Om op Mount Jack te komen, moeten de deelnemers eerst 1,5 uur hiken door het prachtige SummiT Bechtel reserve. Geen straf, maar wel steil omhoog in het warme weer. Mount Jack-east staat in het teken van de historie: Scouts maken kennis met oude technieken, oude manieren van jagen en van leven. Ondanks de vermoeidheid gaan de deelnemers snel op zoektocht naar uitdagende activiteiten.

Als troep Bitterballen boven is aangekomen, weet een flinke groep meteen wat ze willen doen: Bijl werpen bij het Frontier village. Ze zijn prima op tijd, er staat nog geen rij en ze kunnen eigenlijk meteen aansluiten. Wat voelt dat goed om een bijl in een groot houten bord te mogen slingeren! Maar het valt nog best tegen: Van de hele rij Bitterballen weten alleen Erik en Twan het bord te raken. Toch is het een prima onderdeel en de deelnemers kunnen meteen doorschuiven naar het volgende onderdeel: Mes werpen! Typisch iets wat je altijd al hebt willen doen, maar wat nooit mag. Het is toch wel wennen om een stevig mes richting een houten bord te werpen. Eigenlijk hebben ze allemaal geen succes, maar het is een mooi begin van de dag.

Een ander onderdeel trekt ook de aandacht: Muzzle shooting. Voor de deelnemers een buitenkans om een ouderwets geweer af te vuren, waarbij je nog met de hand moet laden en aanstampen. De uitleg over een ‘ram rod’, een ‘trigger’, ‘locks’, ‘stocks’ en ‘barrels’ is best ingewikkeld, maar de instructeur vat het makkelijk samen: “You pull the trigger, then it says ‘bang’!” Daarna mogen de deelnemers naar de schietbaan. Ze worden keurig begeleid door één begeleider per twee personen. Met zeer duidelijke instructies kan er niets fout gaan… met een veilig gevoel kunnen de deelnemers hun gun afvuren. Daan en Ronald moeten er wel aan wennen, maar… ze hebben succes! Na eerste keer juicht Ronald al: “Yes! Raak!” roept hij en ondanks de gehoorbescherming is het goed te horen. Nadat ze allebei 2x raak geschoten hebben, lopen ze tevreden weg: “Het klinkt lekker!” lacht Ronald, “en het ruikt ook lekker!” zegt Daan stoer. Zij hebben genoten, maar veel deelnemers maken andere keuzes: Een afdruk maken met een brandstempel, Amerikaanse sporten, Highland games of gewoon relaxen in de schaduw. Mount Jack heeft voor iedereen genoeg te bieden!