Deze jamboree biedt heel veel bijzondere activiteiten, dingen die je thuis niet kan doen of waar je thuis de kans niet voor krijgt. De schietonderdelen bij The Barrels horen daar zeker bij: Deelnemers kunnen onder andere met een pistool schieten, met een geweer schieten en ook kleiduiven schieten. Na een uitgebreide safety-briefing loopt de spanning op: Het gaat nu echt gebeuren! Hoe spannen zou het zijn? En zou het echt leuk zijn?

De regels zijn duidelijk: Je mag het wapen niet de verkeerde kant op richten, je moet oog- en oorbescherming dragen en je mag je vinger pas op de trekker leggen als je echt gaat schieten. Heldere regels! De verdere uitleg is ook prima te volgen: ‘Hold your hands like a Lego-man’ en ‘one… two… peng!’ Ook bij de shooting range is de veiligheid superbelangrijk en heeft iedereen zijn eigen instructeur. Er staan vrij veel deelnemers voor het pistool schieten in de rij en even later staan ze trots met hun roos met de geschoten gaten weer bij hun tas. Maar… er is meer! Kleiduiven schieten is een volgende uitdaging.

Tijmen, Duncan, Tessa, Indra en Sam van de Appelflappen staan klaar voor het kleiduiven schieten, hun safety briefing hebben ze al achter de rug. Duncan heeft wel ‘ns vaker geschoten, voor de anderen is het helemaal nieuw. “Het ruikt hier naar Nieuwjaarsnacht!” straalt Duncan, “Zo klinkt het ook…”mompelt Indra als ze weer schrikt van de volgende knap. De uitleg is duidelijk: “Say ‘pull’ very loud!” en dan wordt de kleiduif afgeschoten. De bedoeling is om de oranje schuif stuk te schieten. Dat valt nog niet mee! Sam moet ook erg wennen aan het geweer: “Die terugslag is best flink!” zegt ze eerlijk en ze wrijft over haar schouder. Ook Indra geeft toe dat ze steeds weer schrikt van de knal. Bij Duncan is wel duidelijk dat hij vaker geschoten heeft: Hij raakt bijna alle kleiduiven!

Na een paar rondes schieten ook de anderen raak. Als Indra raakt schiet, juichen de instructeurs net zo hard als zij zelf. “Mijn moeder was er niet zo blij mee dat we konden gaan schieten, maar ze snapt het wel als ik het ga proberen” legt ze uit. Ook Tijmen vermaakt zich en raakt flink wat kleiduiven. “Ik vind het dikke prima!” lacht hij als hij weer een kleiduif in stukken heeft geschoten.

Als er door iedereen 20 schoten gelost zijn, is Duncan de duidelijke winnaar: 16 van de 20 kleiduiven heeft hij geraakt. Ook Tijmen is met 9 van de 20 dik tevreden. Indra en Sam weten niet zo goed wat ze van het schieten vinden, het is toch wel eng, spannend en het maakt veel herrie. Toch was het een mooie kans om dit ‘ns te proberen!