Op het jamboree-terrein liggen top-mountainbike-routes, geschikt voor ervaren mensen (high gear) en minder ervaren (low gear). Maarten en Ilya van de Kletskoppen hebben er al één rondje op zitten, maar… er lijkt helaas onweer aan te komen.

“Stay under the shelter!” roepen de medewerkers ineens naar iedereen die in de buurt is. Er is een onweerswaarschuwing afgegeven en iedereen moet dus voor de veiligheid onder de stevige tenten en afdakken blijven. Maarten en Ilya kijken naar de grote druppels die van het tentdoek omlaag vallen, zij staan wel droog. Toch zien ze het probleem niet meteen: In Nederland fietsen ze ook gewoon door de regen, maar hier wil de organisatie met onweer een enkel risico lopen.

De twee halen hun schouders op, gaan op de grond zitten en pakken een pak speelkaarten uit hun tas. Ze zijn op alles voorbereid en zitten al snel te ‘pesten’. Een Fins meisje schuift aan en zo gaat het wachten nog wat makkelijker. Uiteindelijk heeft Ilya gewonnen, maar ze zitten nog steeds niet op de fiets. Als mensen ineens weer naar buiten gaan, grijpen de twee weer hun fiets. Ze hebben er al een rondje op zitten, maar willen meer: “We begonnen op ‘low gear’, maar ineens zaten we op een ‘high gear’-route” vertelt Maarten. Niet iedereen kan er goed fietsen, maar zij hadden het goed naar hun zin: “Die routes gaan echt helemaal die berg over, tot boven aan toe! En als je boven bent, hoor je ook de schoten van de schietbaan bij The Barrels!” vertelt Maarten enthousiast.

Helaas is het ‘all clear’-bericht nog niet gegeven en moeten ze hun fietsen weer terug zetten. Samen sjokken ze de berg af, even langs het foodhouse van Chili en dan terug naar hun kampterrein. Het mountainbiken is echt top, maar dan wel zonder onweer…