Met een ontbijtpakket verlaten de troepen de YMCA-hostels om zich meteen weer in de ‘hustle and bustle’ van de grote stad te storten. Eén van de hoogtepunten van vandaag is een bezoek aan het gebouw van de Verenigde Naties. Dit is één van de grote podia van de wereldpolitiek. Hoe zou het binnen zijn?

Als de troepen het gebouw naderen, is een lange rij vlaggen al te zien: De vlaggen van alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties. Tijmen en Nick van de Appelflappen komen een heel eind bij het benoemen van de landen: Italië, IJsland, India, Indonesië, Ierland, Irak, Iran… Het duurt even voordat iedereen door de security-check is, maar eenmaal binnen spreekt alles tot de verbeelding: Een machtig gebouw, een hele grote witte hal, informatie over wereldwijd onderwijs, mensenrechten en over klimaatproblemen. Het is duidelijk waar de Verenigde Naties mee bezig zijn. En het is ook meteen duidelijke hoe moeilijk het is om met bijna alle van de wereld te overleggen en akkoorden te sluiten.

Tijdens de rondleiding krijgen de deelnemers toegang tot de vergaderzalen van bijv. de Veiligheidsraad. Zoveel mensen zoveel belangen, zoveel problemen… Het is prachtig om te zien waar de VN mee bezig is, welke stappen ze zetten en wat ze voor elkaar krijgen. Als iedereen rekening met elkaar zou houden, als iedereen elkaar zou helpen en als iedereen iets meer voor elkaar over zou hebben, zou dat het werk van de VN een stuk makkelijker maken.

Na het bezoek stappen we weer de ‘normale wereld’ van New York in… ons avontuur gaat verder…