In New York zijn veel te veel hoogtepunten, de IST-gidsen hebben een keuze gemaakt om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk te kunnen zien. Daarbij mogen het Rockefeller Center en Central Park niet ontbreken. Snel lopen de troepen door New York, geleid door de gidsen.

Het Grand Central station is een supergroot station in New York met veel sporen en een erg hoge toegangshal. Loet van de Appelflappen herkent het meteen: “Deze plek ken ik!” roept hij direct, “Hier komen die pinguïns de trap op en als je daar kijkt, zie je die lamp waar de giraffe zijn hoofd tegen stoot!” Hij speurt meteen rond op zoek naar verdere herkenningspunten. Toch is er weinig tijd, het Rockefeller Center wacht…

Het Rockefeller Center is een erg hoge toren, waarin onder andere NBC-televisiestudio’s gevestigd zijn. Als je binnenkomt, krijg je eerst uitleg over de geschiedenis van het gebouw, o.a. over de grote crisis in de jaren ’20 van de vorige eeuw en tenslotte over de NBC-studio’s. Programma’s als Late night show en Saturday night live worden in die studio’s opgenomen. Toch komen de deelnemers vooral voor het uitzicht: In 43 seconden zoeft de lift naar de 67e verdieping, maar… boven regent het. Veel deelnemers sprinten toch even naar buiten, maken snel een foto en gaan weer naar binnen. Zouden ze echt het Central park gezien hebben? De eindeloze wolkenkrabbers? Het uitzicht is niet geweldig vandaag, maar… ze gaan het Central park nog van dichtbij bekijken. Snel weer naar beneden dus.

Het blijft niet heel lang regenen, dus de troepen gaan snel op weg naar Central park. De Trump Tower mag niet ontbreken, maar het Central park gevalt een stuk beter. Het is even wennen om de wolkenkrabbers even achter je te laten en rond te lopen in het park, dat soms meer op een echt bos lijkt met waterpartijen, roeibootjes en fonteinen. Sam van de Bokkenpootjes spot al snel een eekhoorn en weet weer geweldige foto’s te maken van spiegelingen in het water en verkoopstandjes. Andere troepleden genieten van de natuur, van de kunst die verkocht wordt of van de eetkraampjes. Na Central park volgt een metroritje met de Underground: Op weg naar de watertaxi.