a1160426Dit weekend hebben onder andere de troep Kazen en de troep Bossche Bollen hun tweede troepweekend. Het is heerlijk weer, de sfeer is relaxt en natuurlijk staan er veel bijzondere activiteiten op het programma.

De jeugddeelnemers van de Kazen hebben prima geslapen in Pijnacker en da’s maar goed ook. De troepstaf daagt ze namelijk uit voor het spel Crazy 88: Ze moeten zo snel mogelijk zo veel mogelijk maffe opdrachten doen om zo Dollars te verdienen. Met die Dollars kunnen ze onderdelen voor hun vlotten kopen, die ze later die middag gaan bouwen. “Ik zwem wel!” roept één van de deelnemers, maar troepstaf Bart rondt rustig zijn verhaal af. Een paar patrouilles gaan meteen met de fiets op weg en Rens springt bij één van zijn maatjes achterop: “Mijn pa zei dat ik geen fiets nodig had…” mompelt hij. Leander snapt één opdracht nog niet: “Vertel een bakker de waarheid?” vraagt hij, maar Madelief weet meteen een oplossing: “Je gaat gewoon bij een bakker naar binnen en roept ‘Je brood stinkt!’ en dan ren je weer weg. Makkelijk toch?” Lachend vertrekken ze naar het centrum van Pijnacker. Maar de patrouille van Sjaak pakt het slimmer aan: Ze kunnen heel veel opdrachten gewoon op het kampterrein doen en verdienen zo heel snel veel geld. Sjaak regelt meteen de eerste opdracht: “Het Wilhelmus zingen is makkelijk… even netjes gaan staan, de grote mensen achteraan… je hand op je hart…” en al snel zingen ze uit volle borst, terwijl troepstaf Bart lachend zijn handen voor zijn oren houdt. Yannick is er best trots op: “Dit zijn wel volle punten toch?” en inderdaad levert de opdracht $20 op. “Doe een onderbroek op je hoofd tot de volgende opdracht…” leest Suus voor, “Wie wil dat doen?” Sjaak en Yannick willen allebei al opspringen om een onderbroek uit hun tas te halen, maar Sjaak is de snelste. “Ik heb betere momenten gehad…” mompelt hij door de beenpijp van zijn boxer heen, “Het ruikt wel een beetje vies…” Maar… het levert wel geld op!

aP1160433De opdrachtenlijst is lang en iedereen schiet van opdracht naar opdracht: Suus gaat met de patrouille los op “Baby baby” van Justin Bieber, Suus schrijft een naam op de buik van haar maatje en Lucas doet mee met alles en giechelt op de achtergrond. Zelfs bij de opdracht om je teen te likken is er een vrijwilliger. Yannick ploft in een stoel, trekt snel en schoen en sok uit en likt aan zijn grote teen. Helaas heeft de troepstaf dat moment net gemist, maar… Yannick likt gewoon nog een keer en nu levert het weer geld op. Als er voor geld aan de grond gelikt moet worden, is snel duidelijk dat Sjaak aan de beurt is. Hij trekt er een vies gezicht bij, likt aan de bosgrond, springt op en spuugt het meteen weer uit: Da’s echt zurig hier!” lacht hij en weer is er geld verdiend.

De rest van de middag stroomt het geld binnen en ook het vlotten bouwen is geen probleem. De deelnemers blijven elkaar uitdagen, verleggen samen grenzen en hebben het bijzonder gezellig.

aP1160455Ook bij de Bossche Bollen in Vinkel worden grenzen verlegd: Bij de lunch op zaterdag staat er niet alleen brood op het menu, maar ook sprinkhanen en wormen. Het is voor de deelnemers even wennen, maar bijna iedereen probeert ze toch even. Bart heeft het slim aangepakt: “Ik heb gewoon fruithagel gemengd met die gefrituurde wormen!” lacht hij. Zijn buurman ziet er meteen handel in: “Patentje aanvragen? Dan noemen we het Krekelslag!” Jordy heeft ondertussen een tosti gemaakt op het kampvuur, “Dit is echt een oppertosti… met alleen kaas!” glimlacht hij trots. Bas heeft een andere oplossing voor de wurmpjes. “Je moet er gewoon curry bij doen om het lekker te maken…” en hij denkt er zelfs over om een fles curry mee te nemen naar Amerika. Na de lunch is het tijd voor een groot fouragespel: De deelnemers beginnen allemaal als Afwasser, maar kunnen daarna ook Hostess, Souschef, Chef en Manager worden. Het doel is duidelijk: Punten verdienen, zodat je daarna de beste ingrediënten kan kopen voor het avondeten. Er zijn best veel regels, over zakjes met gekleurd water, die je moet verzamelen, over rangen en standen, over tikkers, over keukengerei… Het duizelt de deelnemers een beetje. De samenvatting van Rixt is wel duidelijk: “Het is een combinatie van een smokkelspel en Stratego en… ik geef jullie de spelregels mee, dan kan je het nog even bekijken!” En ze heeft gelijk: Ondanks het heerlijk warme weer gaan de deelnemers snel op zoek naar de gekleurde zakjes. Toch let niet iedereen op en ineens wordt de patrouille van Jelle bijna helemaal getikt. “Eh… moeten we nu niet wegrennen als we getikt worden?” mompelt hij nog, maar het kwaad is al geschied, ze zijn hun zakjes kwijt. Geen probleem, ze gaan gewoon op zoek naar nieuwe. Bij het upgraden naar een volgende rang is er wel een beetje discussie: “Zullen we Lucas naar 2 upgraden?” twijfelt Anne, maar zet toch door. En zo is Lucas ineens Hostess geworden en geen Afwasser meer. Het gaat goed met het verdienen van de punten en met het warme weer is iedereen aan het eind van de middag zeker toe aan een heerlijke Mexicaanse maaltijd uit de Dutch oven. Maar… eerst moeten de ingrediënten nog geveild worden. Het wordt zeker een lekkere avondmaaltijd en het blijft zeker gezellig in Vinkel.