aP1140128Het is bij de eerste troepweekenden al bijna tijd om op te ruimen en afscheid te nemen. De tijd is voorbij gevlogen. Dat is ook niet vreemd met zoveel gezelligheid, een druk programma, heel veel nieuwe mensen om te leren kennen en heel veel enthousiasme.

Bij de Soezen begint de zondag rustig: De oogjes zijn wat kleiner en hier en daar wordt gegaapt. Maar… de sfeer is er niet minder om. Het lijkt wel alsof de jeugddeelnemers elkaar al heel lang kennen, maar ze zagen elkaar pas twee dagen geleden voor het eerst. Deze ochtend zijn ze bezig met een pubquiz over Amerika. De vragen vallen niet mee: Over wisselkoersen, de strepen op de vlag van de Verenigde Staten en over de afkorting BSA. De deelnemers weten zich prima te redden: “BSA? Da’s toch buitenschoolse activiteiten?” wordt gemompeld en ook voor de wisselkoers zijn er ideeën genoeg.

aP1140098Om wat energie te krijgen, gaan de scouts muffins maken. Beslagkommen, pakken muffinmix, eieren en water komen op tafel en meteen gaan ze aan de slag. “Twee middelgrote eieren… Dat kunnen we!” mompelt Myrthe en ook Sebastiaan bereidt zich voor: Aandachtig leest hij de verpakking. Reinier pakt het anders aan, hij staat met zijn handen in zijn zakken te kijken hoe twee meiden uit zijn groepje druk bezig zijn met het beslag: “Ik zou graag willen helpen als er een derde vork was om te roeren. Maar… helaas is die er niet!” lacht hij. Ook Thomas heeft commentaar op een groepsgenoot: Joëlla roert zich rot, maar Thomas vindt dat het anders moet. Totdat hij zelf probeert om met een vork de muffinvormpjes te vullen: “Dit kan ik niet…” moppert hij. Bij het groepje van Rowan zijn ze al een stuk verder: De vormpjes zijn al gevuld en staan in de oven. Toch heeft Rowan nog een klusje gevonden: Met lange halen likt hij met zijn vingers de beslagkom leeg.

aP1140117Als de muffins in de oven staan, gaat de quiz verder en de vragen worden er niet makkelijker op: Over de 50 sterren in de vlag van de Verenigde Staten, over de reisdata en over het vrijheidsbeeld. Gelukkig komen ook de antwoorden langs. “Welk land schonk het vrijheidsbeeld?” Manuel roept meteen “Parijs!” en dat is… bijna goed. Bij de vraag over de verschillende soorten fastfoodketens blijkt dat er een lijst is van wel vier A4’tjes met namen. “Noem ze allemaal op!” daagt Matteo de troepstaf uit, maar hij zal toch echt zelf in Amerika moeten gaan rondkijken om ze te vinden.

Toch is het troepweekend bijna afgelopen: Er wordt geluncht met hotdogs, de deelnemers krijgen nog meer informatie en daarna is het tijd voor de ouders om aan te schuiven. De eerste weekenden zitten erop en de jeugddeelnemers zijn nog enthousiaster dan aan het begin van het weekend, maar ze zijn wel een beetje moe geworden…