aP1140311Dit weekend hebben de laatste troepen hun troepweekend, onder andere in de noordelijke provincies, in Zuid-Holland en in Brabant. Na dit weekend is echt voor alle troepen en dus voor alle jeugddeelnemers en troepstaf het World Scout Jamboree-avontuur begonnen.

Bij de Stroopwafels in Vorden is het al vroeg gezellig: De jeugddeelnemers hebben een beetje geslapen en worden rustig wakker in het ochtendzonnetje. Ze worden meteen ondergedompeld in verschillende culturen: Ieder groepje bedenkt een eigen cultuur met bijzondere manieren om elkaar te begroeten, afscheid te nemen en om dingen duidelijk te maken. Ze gaan daarna bij elkaar op bezoek om achter elkaars gewoonten te komen. Roel grinnikt als er mensen bij zijn groepje op bezoek komen. Ze snappen er niks van als hij ineens zijn veters begint te strikken of bij het afscheid nemen achter de bezoekers aan loopt. Ook Loek heeft een paar pogingen nodig om bij een ander groepje de begroeting te achterhalen. “Ik kom gewoon opnieuw aanlopen” zegt hij slim en daarna snapt hij het: Je moet hard op de grond stampen als je ‘hallo’ wilt zeggen.

aP1140226Na dit spel is het tijd voor een snel rondje limonade. Cedric hobbelt er met zijn kan water achteraan: “I am useless!” roept hij trots als blijkt dat bijna iedereen limonade wil. Maar gelukkig is hij bij het volgende spel van grote waarde voor zijn groepje. Bij de Monopoly Trail maken de deelnemers kennis met steden, gebieden en bedrijven in de Verenigde Staten. Ze gooien met een dobbelsteen, verplaatsen hun pion op het spelbord en komen zo bij een stad of gebied uit. Dan moeten ze in het bos de juiste opdracht vinden om zo geld te verdienen. Voor Hylke is het even wennen: “Ik heb al jaren geen Monopoly meer gespeeld, maar nu weet ik weer hoe het gaat!” roept hij en gaat snel op zoek naar zijn opdracht. Even later staan Rutger en Maarten tegen een boom geleund: “We zitten voor 2 minuten in de gevangenis” mompelt Maarten, maar die tijd is snel voorbij. Het is een mooie manier om de Verenigde Staten te leren kennen met o.a. opdrachten over Central Park, Death Valley en Google. Het groepje van Hylke en Roel krijgt ook een bijzondere opdracht: Ze moeten laten zien dat ze kunnen honkballen. Voor Roel valt het niet mee, maar Hylke durft vol uit te halen met de knuppel en met succes: De bal gaat keihard de bosjes in. Ze hebben zo best wat geld verdiend! Ook Cedric doet zijn opdracht zonder problemen: Net als Michael Jackson doet hij de ‘moonwalk’, hij is vast de eerste persoon die dit kan midden in het bos! Het spel gaat nog even door en… de jeugddeelnemers worden steeds rijker zo!

aP1140209Bij de Poffertjes is het ook gezellig: Ze hebben de zaterdaglunch net achter de kiezen als ze zich opmaken voor een postenspel. In het bos achter het clubhuis in Heerde gaan ze aan de slag met uiteenlopende thema’s: Ze spelen het spel ’30 seconds’ in Amerikaans thema. De deelnemers weten al snel wat er bedoeld wordt als het gaat om ‘Zo’n feest waarbij ze kalkoenen eten’ en met de omschrijving ‘van die bergen en dan een gat ertussen’. Na de antwoorden Thanksgiving en Grand Canyon gaat dit spel nog even door, het gaat razendsnel. Even verderop denken de deelnemers na over ‘jeugdparticipatie’: Op welke manier zouden zij mee kunnen denken en mee kunnen helpen met de voorbereiding op de jamboree. Thijs en Merel willen wel foto’s en video’s maken en Vincent wil wel meehelpen met het programma. De discussie gaat een beetje hierover, maar het gaat al snel over allerlei andere onderwerpen, er is ook nog veel te vragen en helaas zijn nog niet alle antwoorden bekend. Ook bij de volgende post is er niet één oplossing: De deelnemers moeten elkaar helpen om door een groot spinnenweb van touw te stappen zonder dat ze het touw aanraken. Duncan mompelt meteen “Wij waren het niet…” als blijkt dat sommige gaten wat groter geworden zijn dan eerst, maar goed… het blijft een uitdaging. Bij de eerste personen gaat dit makkelijk, maar later moeten ze elkaar wel helpen: Helpen met opstappen, elkaar optillen en zelfs op elkaars rug gaan staan.

Ook Herman heeft uitdagingen genoeg: Bij het onderdeel over de International Award for Young People mag hij bedenken welke sport hij nog zou willen leren doen, hij schrijft eerst basketbal op, maar even later maakt hij toch een andere keuze: “Ik wil wel leren klimmen!” zegt hij vol overtuiging. Even later leert hij ook wat nieuws: Hij is als eerste aan de beurt bij het boog schieten. Hij heeft de boog goed vast, maar de pijl erop leggen valt nog niet mee. “Hij zit niet helemaal goed” mompelt hij en begint weer opnieuw. Maar… hij moet ook nog mikken en dat lukt nog net niet: Mis! Eigenlijk wil hij de boog alweer doorgeven aan iemand anders, maar… hij heeft nog twee pogingen. Gelukkig maar! De tweede pijl gaat keurig het bord in en hij scoort 6 punten. Tevreden schuift hij achteraan de rij aan, bij een nieuwe poging gaat het vast nog beter.

De troepweekenden zijn nog lang niet voorbij, er komen nog veel uitdagende, spannende en gezellige activiteiten aan…