soes1Bij de Soezen is het bijzonder gezellig, al zijn de deelnemers wel een beetje moe. Ze hebben in Wieringerwerf niet zo heel veel geslapen, want ze moesten al om vier uur ’s morgens uit hun bed komen. Maar… als op zatedagmiddag de Soes-spelen beginnen is iedereen weer fit, wakker en bijzonder fanatiek.

Aan het begin van de middag hangen de deelnemers op de banken en leunen op tafel… Er wordt wat gekaart en een groepje speelt Weerwolven van Wakkerdam, het lijkt een slaperige bedoening, maar… dat verandert in één keer als de troepstaf de ‘Soes-spelen’ aankondigt. De buddyparen hebben één uur de tijd om tijdens  zoveel mogelijk spelletjes de andere buddyparen te verslaan, zodat ze zelf stijgen op de ranglijst.

soes2Thomas en Myrthe stuiven al snel rond het clubhuis terwijl ze een slagroomsoesje op een lepel balanceren die ze in hun mond hebben. Thomas heeft het slim aangepakt: Hij heeft zijn soesje met wat slagroom de lepel geplakt, hij weet ook slim te winnen op deze manier. Ook bij het soes-sjoelen gaat het er fanatiek aan toe: Eén van de deelnemers zit met open mond aan de ene kant van de tafel te wachten en de ander probeert via de tafel een soesje naar binnen te mikken.

Bij Manuel en Just gaat het bij het soes-jeu de boules minder goed, ze kunnen maar niet winnen. “Ik ga met soezen gooien!” roept Manuel gefrustreerd en smijt een soesje zo ver mogelijk over het hek. Ook bij Rowan en Sebastiaan begint de frustratie een rol te spelen. Ze doen hun uiterste best bij het soes-pong, maar het lukt Rowan maar niet om een soesje in één van de grote bekers aan de andere kant van de tafel te gooien. “Waarom kan ik dit niet?” roept hij lachend, terwijl hij met zijn hand de boog aanwijst die het soesje moet maken. Van de grond raapt hij een soesje op, mompelt “Hm… deze is nog wel ‘Scoutingschoon’!” en gooit hem in de juiste richting. Maar… helaas, ook deze soes gaat mis.

soes3Mathéo heeft ondertussen meer succes bij bij “Fluffy bunny” met soesjes: Hij moet steeds één extra soesje in zijn mond stoppen en proberen om ‘Fluffy bunny’ te zeggen. Bij 8 soesjes krijgt hij het al moeilijker, maar hij kan met zijn vinger de soesjes en de slagroom nog wat verder naar binnen duwen. Bij soesje 9 lijken zijn wangen op knappen te staan, maar hij schudt met zijn handen zijn wangen even los en… er is weer ruimte. Toch is soesje 10 net iets te veel en kan hij alleen nog snel naar de vuilnisbak rennen om de 10 soesjes uit te spugen. Gewonnen heeft hij zeker!

Na een uur heeft iedereen veel soesjes gegeten, met soesjes gegooid, gesjoeld, gebalanceerd en … het is tijd voor de einduitslag! Een eerste plaats is er niet, maar de buddyparen Merle/Stijne en Annemarie/Wytske hebben gewonnen. Natuurlijk zijn ze blij met… een doos soesjes!

Het is al tijd om het avondeten te gaan klaar maken, in “Heel Holland Bakt”-stijl gaan de patrouilles aan het werk om een internationaal buffet op tafel te toveren. Het blijft erg gezellig bij de Soezen en ook in Amerika wordt het ongetwijfeld één groot feest!