mini1Het hele WSJ-avontuur duurt ruim anderhalf jaar: In januari 2018 wordt bekend gemaakt met wie je in de troep zit en ga je je troep leren kennen: Al snel voel je je thuis bij de andere 35 deelnemers en bij de 4 troepstafleden, die de troep begeleiden.

In de voorbereidingsweekenden is ruimte voor kennismaking, om kennis te maken met Amerika, om je voor te bereiden op de reis en op de World Scout Jamboree. Natuurlijk is er ook tijd om elkaar nog beter te leren kennen, lol te trappen en het gewoon gezellig te hebben. Al snel voelt het alsof je je troepleden al jaren kent en de voorbereiding wordt afgesloten met een contingentskamp: Tijdens dit kamp komt het hele contingent voor het eerst samen: Alle troepen, alle IST’ers en het contingent management team. Aan het eind van dit kamp weet je het zeker: Je bent er klaar voor, je bent klaar voor de reis naar Amerika!

Na ruim een jaar voorbereiding, aftellen en inpakken gaat de reis echt beginnen: Met je troep vertrek je naar het vliegveld om naar Amerika te vliegen. In Amerika reis je vrij snel door naar het jamboreeterrein in West-Virginia. Als je daar aankomt, stap je in een andere wereld: Overal zijn scouts, overal bouwen mensen hun kamp op, overal zie je nieuwsgierige blikken en er is te veel te zien om het allemaal in één keer te zien, te snappen en op te nemen. Jouw World Scout Jamboree begint nu echt!

Als je tent eenmaal staat, krijg je langzaam overzicht over je omgeving: Je leert je buren kennen, je weet al snel de weg op het subkamp en je ontdekt steeds nieuwe stukken van het terrein. Maar… er is nog veel meer: De opening, het jamboreeprogramma, de tijd om lekker over het terrein en slenteren, mensen te leren kennen, te swoppen, tussendoor nog feesten, grenzen verleggen en samen met je troep alles uit deze World Scout Jamboree te halen. De tijd vliegt, je maakt te veel mee en voor je het weet, zit je samen te geniet van de sluiting. Je kijkt nog één keer om je heen, naar al die 40.000 scouts, naar al die scouts die gewoon vrienden geworden zijn en wat voelde dit allemaal gewoon…

mini2Toch is het avontuur na de World Scout Jamboree nog niet voorbij: We gaan nog op reis door Amerika. Dit is een prachtkans om Amerika te leren kennen, om kennis te maken met het land en de mensen en om als troep ook dit avontuur aan te gaan en gewoon te genieten. Als je uiteindelijk in het vliegtuig terug naar Nederland zit, zit je hoofd vol met belevenissen, herinneringen en geweldige avonturen.

In Nederland heb je rustig tijd om bij te komen en ineens mis je al die mensen om je heen met wie je een paar weken op reis geweest bent. En als de WSJ, het contingent, je troep en je vrienden echt begint te missen, is het tijd voor een troepreünie: Nog één keer herinneringen ophalen, nagenieten en bijkletsen. Dat is de laatste activiteit van het contingent, maar… je hebt vrienden voor het leven gemaakt, avonturen beleefd die je nooit meer vergeet en het nagenieten… dat stopt nooit!