Gezondheid

Vaccinaties

1. Coronamaatregelen Zuid-Korea (IN NOVEMBER 2022)

Momenteel is er geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test bij vertrek naar, of aankomst in Korea meer verplicht. Let op: dit kan wijzigen. Bij een wijziging van de regels zullen deelnemers per e-mail op de hoogte worden gebracht.

2. Aanbevolen vaccinaties

  • COVID: ter bescherming van jezelf en je omgeving.
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Dit kun je via besmet water, voedsel, kranen en deurklinken oplopen. Als je voor deze vaccinatie kiest, overweeg dan gelijk ook vaccinatie tegen Hepatitis B. Dit virus kun je oplopen via seks of besmet bloed. Vaccinatie tegen hepatitis A en B kan in één moeite door. Hepatitis A-vaccinatie vergt 2 prikken met een tussenpoos van 6 maanden. Wacht dus niet te lang. Hierna ben je voor minstens 25 jaar beschermd.
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio) voor mensen ouder dan 19 jaar (mensen die op hun 9de jaar de standaard vaccinaties hebben gehad zijn 10 jaar beschermd).

Lees hier meer over de aanbevolen vaccinaties: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/zuid-korea

3. Welke vaccinaties hoef je niet te nemen (maar mag wel)?

Een GGD zal al snel extra vaccinaties aanraden, zoals hieronder vermeld staan, als zij horen dat het om een scoutingactiviteit gaat. De risico’s vallen echter mee:

  • Tekenbeet-encefalitis (een virusinfectie overgebracht via een tekenbeet; dit is niet de ziekte van Lyme). In Zuid-Korea komen (niet vaak) teken voor die besmet zijn met het TBE-virus. Ze komen (vooral in de lente) voor in hoge begroeiingen, zoals hoog gras en in bosrijke omgevingen. Ons programma in Korea bevat geen verblijf in bossen of hikes door de wilde natuur. En het WSJ-terrein is een strook platteland aangelegd aan de kust. Volg gewoon de paden en gebruik DEET op je onbedekte huid.
  • Hondsdolheid (Rabiës; is een virus dat wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren).Ook dit komt niet veel voor. Wees toch verstandig en ga niet elke voorbijkomende hond, kat of aap aaien of voeren, of vleermuizen vangen.

Malaria

Het gebruik van Malaria medicatie is NIET nodig voor jeugddeelnemers en troepstaf. Het risico op Malaria is afwezig tot klein. Alleen in het grensgebied met Noord Korea komt Malaria voor en de muggen steken ’s avonds , ’s nachts en de vroege ochtend. In deze streken zullen de troepen niet verblijven.

Het gebruik van DEET kan overlast en steken van muggen voorkomen.

LET OP: IST’ers moeten zelf bepalen of zij in risico gebieden komen. Via de GGD kunnen zij meer informatie krijgen.


Medicijnen meenemen

  • Voorzie medicijnen altijd van het originele label en verpakking
  • Neem voor 4 weken voorraad aan medicijnen mee
  • Doe voldoende medicijnen in je handbagage, in ieder geval voor 2 dagen!

1. Medicijnpaspoort

Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen je gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Je huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.

Het medicijnpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

2. Medicijnverklaring

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet

Om sommige medicijnen mee te nemen naar Zuid-Korea heb je een Engelstalige vergunning nodig, omdat deze onder de Opiumwet vallen. Dit geldt bijvoorbeeld voor middelen bij ADHD (bijvoorbeeld Ritalin / methylfenidaat), sterke pijnstillers, of sommige middelen tegen epilepsie. Je apotheker kan aangeven of voor een bepaald medicijn zo’n medicijnverklaring nodig is.

Overigens zijn alle soft- en harddrugs (dus ook Cannabis) streng verboden in Zuid-Korea!

Deze medicijnverklaring (de zogenoemde “Self Treatment Narcotics Bring in Permit”) bestaat uit een aantal onderdelen. Hieronder vind je een handleiding over welke formulieren je moet hebben en indienen om die vergunning aan te vragen.


Handleiding aanvragen “Self Treatment Narcotics Bring in Permit”

De in onderstaande handleiding dikgedrukte documenten zijn onder aan deze pagina te downloaden.

De officiële (Engelse) handleiding om deze vergunning aan te vragen is te lezen in dit bestand: Guideline (ENG).pdf Voor deze vergunning moeten alle onderstaande documenten en formulieren worden ingediend via dit e-mailadres: narcotics@korea.kr. Zorg ervoor dat je alles invult en aanlevert wat hier gevraagd wordt!

  1. Formulier1-Inbound_Traveler_s_Permit_Application.docx
  2. Narcotics_bring_in_permit.docx
  3. Een digitale foto van de pagina in je paspoort waar je foto en paspoortnummer op staan.
  4. Een reserveringsbevestiging of kopie van je vliegticket, waarop staat de dag van aankomst in Korea, de dag van vertrek uit Korea, de vluchtnummers, de luchthaven waar je aankomt (Incheon) en de naam van de passagier.
  5. Een Engelstalige medicijnverklaring van de arts die dit heeft voorgeschreven.
  6. Een geldig recept, met daarop: naam en geboortedatum van de patiënt, datum van voorschrijven, naam van het geneesmiddel (stofnaam), dosering en hoeveelheid voorgeschreven medicijnen.
  7. Een geneesmiddel import/exportcertificaat voor reizigers, uitgegeven door de autoriteiten van het land van je woonplaats. Als je dit niet hebt, geef dat dan aan op formulier 1 door het hokje ‘Not available’ aan te vinken.

LET OP:

  • De documenten en formulieren voor deze vergunning moeten minimaal 10 dagen vóór aankomst zijn ingediend.
  • De vergunning geldt voor een medicijnvoorraad van maximaal 90 dagen.
  • De documenten worden alleen geaccepteerd in het Engels of in het Koreaans. Als je deze in een andere taal wilt indienen, heb je een vertaling door een notaris (een zogenoemde ‘apostille’) nodig. Hieronder vind je enkele voorbeelden van ingevulde formulieren:
  • Voorbeeld (Form1-Inbound Traveler’s Permit Application) .pdf
  • Voorbeeld(Form2-Narcotics bring in permit).pdf