Alle troepen zijn vandaag op stap: 13 troepen gaan naar Mount Vernon en 6 troepen gaan naar Harper’s Ferry. De troepen die naar Mount Vernon gaan, gaan dus naar het landgoed van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten.

Na een rondje over het landgoed is het eerst tijd voor lunch. De lunchboxes bevallen prima en daarna gaan de troepen snel weer het landgoed op. Mattheo van de Bokkenpootjes kan het niet laten om even op de foto te gaan met het standbeeld van George Washington en loopt daarna verder, op weg naar het landhuis van George Washington. Het is best een flink huis, een mooie villa uit de 18e eeuw. De route door het huis is bijzonder: Je waant je echt in de 18e eeuw en de deelnemers van de Bokkenpootjes verbazen zich wel: De buitenkant van het huis lijkt op steen, maar is toch hout en het huis hangt vol met schilderijen en staat vol met meubilair van toen. Onderweg geven medewerkers een korte uitleg, maar de deelnemers vinden het best om zelf te kijken… “He, hadden ze toen ook al brandblussers?!” roept er eentje. Als ze even buiten zijn op het terras kan Sam het niet laten om languit op een houten bank te gaan liggen: Hij voelt zich helemaal thuis of hij is erg moe…

Even later staan ze op het terras dat uitkijkt over de baai: Ook hier gaat Sam de fout in: Hij staat al meteen op het terras en begint te poseren voor een selfie, helaas kijkt een grijze suppoost hem streng aan: Hij had het bordje ‘no exit’ gemist en staat al snel weer in de rij…  Na de gastenkamers beneden en op de eerste verdieping komen ze in de studeerkamer van Washington, compleet met een bureau dat hij aan zichzelf cadeau heeft gedaan en ook met een 18e eeuwse airconditioning: Het is een stoel met een soort ‘pomp-systeem’ bij de voeten. Met deze pomp kan je een plank boven je hoofd heen en weer laten bewegen, zodat je wat frisse lucht voelt.

Veel deelnemers zijn buiten op het landgoed te vinden: Er is veel schaduw, je kan er door de natuur wandelen en er is veel historie te vinden: Je kan de graftombe bezoeken maar ook de begraafplaats van de slaven die vroeger op het landgoed gewerkt hebben. George Washington had bepaald, dat zijn slaven na zijn overlijden vrij gelaten moesten worden en dat is ook gebeurd. Op het landgoed is nog veel over het slavernijverleden te vinden.

De deelnemers pakken gelukkig ook hun rust en komen bij op een terrasje, genieten van de airco en de wifi in het bezoekerscentrum of zijn bezig met de ‘Tour de Bank’, zoals Lieke, Jasmijn en Bianca: “We lopen gewoon van bankje naar bankje, lekker in de schaduw” zegt Lieke lachend, zij maakt zich niet druk. Tijdens het bezoek aan het landgoed kunnen de deelnemers ook een pin verdienen door een aantal vragen goed te beantwoorden en die antwoorden zijn te vinden op het landgoed. Jorik van de Tompoezen had het al snel door: “Al bij de eerste vraag wist ik de oplossing!” glimlacht hij, “Gewoon logisch nadenken…” Andere groepjes hebben er meer moeite mee en hun oplossing, die begint met d-g-c-d-h-r… is niet echt uit te spreken, zij puzzelen nog even verder.

Aan het eind van de middag vertrekken de troepen weer terug naar de campus: Mount Vernon heeft van alles wat, het gaat over de Amerikaanse geschiedenis, maar je kan er ook heerlijk chillen op het landgoed en ondertussen leer je ook nog van alles.