wsj ck schans1Voor de deelnemers is het bezoek aan de Ommerschans even wennen: Geen buitensport, geen teamuitdagingen, geen creatieve workshop, maar een rondwandeling over de Ommerschans om zo meer te horen over de geschiedenis van dit gebied. Het is een prachtige dag voor een wandeling, zeker in zo’n bijzondere omgeving.

wsj ck schans2De Ommerschans is een oud vestingwerk, in de 16e eeuw gebouwd om de Spanjaarden buiten de deur te houden. Overblijfselen van dit vestingwerk kan je nog goed zien, maar een groot deel van de rondleiding gaat over de tijd dat de Ommerschans een opvoedingsgesticht en een strafkolonie was. Voor de deelnemers is het moeilijk voor te stellen, dat mensen naar deze plek werden gestuurd als straf om hier boer te worden en om te overleven. Toch maken de verhalen over deze kolonie-tijd, over aardappelen, over het Dronkemanslaantje en over de harde tijden van toen wel indruk.

wsj ck schans3Ook is het een prima kans om lekker rustig door het bos te stappen, om bij te praten en om even tot rust te komen. Na een mooie rondwandeling met uitleg door een gids is het weer tijd om terug te gaan naar de drukte van Ada’s Hoeve. Onderweg in de bus blèrden de meeste scouts mee met 'Take me home, country roads' en ook de Snollebollekes zijn bekend: 'Naar links... naa rechts!' Gezellig is het gelukkig overal!