tsd3Vandaag vond in Leusden de troepstafdag plaats. Er was tijd om bij te praten, na te genieten en om de troepstaf voor te bereiden op het tweede troepweekend. De contingentsleiding is uiteraard trots op de troepstaf: "We hebben genoten van jullie en van jullie activiteiten!" En... de tijd vliegt: "Over 454 dagen staan we al aan de andere kant van de plas!" 

tsd2Tijdens deze dag werd de troepstaf ook bijgepraat over het bezoek van Marcel en Suzanne aan de Verenigde Staten en aan het jamboree-terrein: "De Amerikanen zijn al best ver, maar... alles kan nog veranderen!" glimlacht Suzanne. Toch is het mooi om de eerste ideeën over de World Scout Jamboree, over de reis en over de nareis te horen. Maar er ligt nog niets vast, alles wordt eerst goed uitgewerkt voordat er beslissingen worden genomen. Ook de kennismaking met het jamboree-terrein was bijzonder: "Alles is groot... en ver!" Het ziet er geweldig uit, maar de afstanden zijn flink. De verdere uitwerking komt uiteraard nog, er is nog genoeg tijd.

tsd1Het programma bestaat ook uit uitwisseling over het eerste troepweekend, over tips over diversiteit en hoe je daarmee om gaat en over het vormen van een nog betere troep. 's Middags is er tijd om andere kanten van Amerika te leren kennen: Een deel van de troepstaf maakt desserts voor na het avondeten, een deel maakt auto's om de Pinewood Derby na te spelen en een flinke ploeg gaat uit zijn dak bij het line dancen. Het is even wennen, maar wat is het leuk en verslavend om te doen! Ook het spel curling is best relaxt: Met gooistenen probeer je op een gladde plaat een soort jeu de boules te spelen. De troepstaf krijgt al snel ideeën hoe ze deze ervaringen om kunnen zetten in een programma voor een troepweekend. Vlak voor het eten gaat de troepstaf nog aan de slag met het Amerikaanse schoolsysteem. Via veel snelle spelletjes bereiken ze al snel het highschool-niveau en na een pittige test kunnen ze zelfs op de universiteit belanden!

Te snel is het al tijd om te eten... de Mexicaanse wraps smaken heerlijk, de toetjes vullen de laatste gaatjes op en daarna is het al tijd om af te sluiten. De troepstaf gaat naar huis met veel nieuwe ideeën voor het volgende troepkamp en voor een komend clusterkamp en wat was het heerlijk om zo samen bij te kletsen en te brainstormen. Een topdag dus!