dropP1230303De Dropjes hebben dit weekend hun troepweekend in Haren. Ze hebben elkaar al even niet gezien, dus er is meteen veel te vertellen, bij te kletsen en de sfeer zit er meteen goed in. Op zondagmorgen zijn ze een beetje slaperig door het stadsspel in Groningen en door de casino-avond. Maar… ook op zondag staat er nog veel op het spel: Deze ochtend kunnen de deelnemers onder andere echt goud vinden!

Op zondag gaan de deelnemers lapjes versieren voor de grote Dropjes-quilt-friendship-deken. Met het liedje ‘Mexico’ van de Zangeres zonder naam op de achtergrond gaat het werk een stuk makkelijker. En zo blijkt dat ook jongens zich prima kunnen redden met een naaimachine. Sjoerd en Jeroen ontdekken steeds meer knopjes en met de lapjes schiet het lekker op.

dropP1230336Ook over de bagagelijst wordt nagedacht: Je mag een tas van 23 kilo inchecken, maar dat is eigenlijk veel te zwaar om daarmee over het jamboree-terrein te zeulen. Dus… wat gaat er mee en wat laat je thuis. Er zijn mooie discussies over de lengte van het veldbed, over de prijs van opladers. Met een weegschaal erbij worden de deelnemers nog wijzer: Bergschoenen wegen 1,6 kilo en lage wandelschoenen minder dan een kilo, een tasje met allerlei handige opladers weegt al een kilo. Toch twijfelt Freek niet over een hele grote knuffelbeer: Die gaat mee als handbagage!

dropP1230330Buiten is het koud en regenachtig, maar… hier is echt koud te verdienen! Met hulp van twee mensen van de Nederlandse goudzoek-vereniging gaan de deelnemers echt goud zoeken. Mark heeft een flinke schep zand en steentjes in zijn goudpan en schudt de pan vol water voorzichtig heen en weer. Hij wil die paar kleine goudstukjes die erin verstopt zijn, echt niet verliezen. Ondertussen krijgen de anderen nog tips: “Je moet lomper zijn dan je denkt!” roept de instructeur en ook Timo, Nynke en Kirsten schudden wat harder aan hun goudpan. “Als je van je hand een hark maakt, hark je zo die stenen eruit…” is de volgende tip. Wesley heeft het helemaal door en krijgt terecht de complimenten: “Jij hebt de Schwung helemaal te pakken, je heb het echt in je heupen!” krijgt hij te horen terwijl hij met zijn heupen rondjes draait. En het werkt! Al snel ziet hij drie stukjes goud tussen het restje zand in zijn goudpan. “En nu… eerst je vinger droog maken, dan wat vet achter je oor vandaan halen en dan de stukjes in je buisje stoppen!” roept de instructeur enthousiast. Even later staat Wesley met zijn zelf gevonden goud klaar, ook bij Mark gaat het prima, ook hij vindt drie stukjes goud.

De sfeer is top en het is geweldig om te zien dat iedereen aftelt naar het contingentskamp en naar de reis naar Amerika. Rutger heeft al aan alles gedacht: Hij heeft zelf al naambandjes laten maken, hij heeft een flinke zak badges om te swoppen bij elkaar gescharreld, alleen over zijn Dropjes-klompen twijfelt hij nog. “Anders stop ik die gewoon in de zeecontainer!” lacht hij. Dat is vast niet de bedoeling, maar hij heeft nu al voor alles een oplossing. Ze gaan zeker een geweldige tijd tegemoet!