Bezoek aan de DMZ

De bussen richting de DMZ staan al vroeg klaar om de troepen Vuurkever, Vliegend Hert, Lieveheersbeestje en Penseelkever naar de juiste bestemming te brengen. Na een dubbele check of iedereen met zijn paspoort in de bus zit, kan de bus vertrekken. Na ongeveer anderhalf uur arriveren de bussen bij de DMZ. Ook hier is het check, check en dubbel check! De paspoorten worden meerdere keren gecontroleerd en de gids telt alle aanwezigen scouts meerdere keren. Onderweg naar het uitkijkpunt begint het hard te regenen. Helaas houdt deze regen aan en kunnen enkele troepen niet verder kijken dan een meter. Toch zijn er ook troepen die meer geluk hebben en net als het op begint te klaren boven staan! De vlag van Noord-Korea is in de verte te zien en ook de wachthuisjes bij de grens worden gespot. 

De tour wordt vervolgd met een korte film over belangrijke evenementen die zich afspelen bij de grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Na het bekijken van de film is het tijd om de derde tunnel te betreden. Met een grote gele veiligheidshelm op lopen de troepen de tunnel van 350 meter in die zo schuin is dat de beenspieren goed worden getraind! Dit is pas het begin van de tunnel, want ook de rugspieren worden deze ochtend nog flink getraind. De troepen vervolgen hun weg in de smallere en lagere gangen van de tunnel. En dan, helemaal aan het einde van de tunnel, kunnen ze in de verte door een raam en nog een ander raam een glimp opvangen van Noord-Korea. Althans, dat zou volgens de gids mogelijk moeten zijn. Nadat de camerabeelden, ja ook in de tunnel hangen camera’s, door de jeugddeelnemers zijn bekeken en ze naar zichzelf hebben gezwaaid, zetten ze de terugweg van de route in. Dit blijkt voor de ene troep makkelijker te vinden dan voor de ander. Door de heftige regenbuien valt halverwege de tour namelijk alle stroom, inclusief bijna alle noodverlichting uit. Dan is het zo diep in een tunnel ineens echt donker! Gelukkig staan de gidsen al snel klaar met zaklampen om iedereen veilig naar de uitgang te begeleiden. 

 Bij de uitgang aangekomen mogen de troepen weer plaatsnemen in de bus en rijden ze naar een park waar ze lunchen. Al vrij snel herkennen de jeugddeelnemers de bentobox! De lunch is namelijk hetzelfde als het ontbijt: een box met rijst, kip, sla en een klein broodje. Wederom wordt er goed gegeten en ook aan drinken is gedacht! De DMZ tour wordt vervolgd naar de vredesbrug waar het eindelijk droog is en de jeugddeelnemers van de zon kunnen genieten. 

De troepen die de DMZ hebben bezocht zijn nu onderweg naar Lotte Tower. Onderweg is er file, maar dat vinden de meeste jeugddeelnemers niet zo erg. “Fijn dat we daardoor een beetje langer bij kunnen slapen” klinkt door de bus als ze er bijna zijn. Lotte Tower is een wolkenkrabber in het zuidoosten van Seoul, in het stadsdeel Jamsil-dong. De toren is wel 555,7 meter hoog en telt in totaal 123 verdiepingen boven de grond en 6 verdiepingen onder de grond. Als het niet blijft regenen dan zal het een mooi uitzicht zijn boven in de toren!