De grootste verschillen

Zuid-Korea is een totaal ander land dan Nederland, met een totaal andere cultuur. Dat mag wel duidelijk zijn. Nu we de laatste dagen in Zuid-Korea tegemoet gaan vragen we de deelnemers wat zij nou het grootste verschil vinden met Nederland:

“Het landschap met de heuvels en bergen, dat zie je in Nederland eigenlijk niet tot nauwelijks. Kijk maar eens wat voor stijle helling onze bus al op moet om bij Pine Resort te komen!” Dat klopt helemaal, zowel Pine Resort als Seoul zijn omringt met heuvels, die groter zijn dan dat wij ze kennen. Ook in andere gebieden kunnen die heuvels snel veranderen in hogere bergen.

“De supermarkten, er zijn enorm veel kleine supermarkten, veel kleiner dan bij ons. Een supermarkt zoals wij hem kennen heb ik nog niet gezien hier.” Dat is inderdaad een duidelijk verschil, de deelnemers maken veel gebruik van de kleine supermarkten.

“De taal natuurlijk!” Dat is natuurijk ook een groot verschil!

“De mensen zijn gastvrijer dan in Nederland, als je ergens naar vraag willen ze je meteen helpen en het voor je regelen. Ze zijn super lief voor ons, dat is heel fijn”. Een mooi verschil, iets waar wij Nederlandsers wellicht nog iets van kunnen leren!

“De steden, hoe ze opgebouwd worden. Ze zetten heel veel van dezelfde gebouwen bij elkaar, verderop doen ze dat weer maar dan met een ander soort gebouw. Er zijn gewoon groepjes die er allemaal hetzelfde uitzien. Dat is in Nederland niet zo.” Seoul is inderdaad een stad die veel hoge gebouwen kent die veel op elkaar lijken!

Mooi om te kijken naar de verschillen, maar misschien zijn het juist de overeenkomsten die ons verbinden. Laten we morgen eens kijken naar die overeenkomsten!