Fire Academy


De eerste dag op de Fire Academy zit er op. We spraken met twee jeugddeelnemers van de troep Weidebeekjuffers. Hoe hebben zij het programma ervaren en zijn ze over de teleurstelling van de verplaatsing van de World Scout Jamboree heen?

‘Ik had verwacht in een grote gymzaal of loods terecht te komen, maar dit is echt helemaal top!’ zegt Yaron Tuk opgetogen. ‘Gelukkig geen veldbedjes hier, we hebben het hier super goed en worden gastvrij ontvangen’. Zijn troepgenoot Mart Wiersema vult aan: ‘Echt heel fijn dat ze zo snel actie hebben ondernomen en ons zo goed opvangen’. Samen met zeven andere troepen uit het Nederlandse Contingent en een handjevol scouts uit het Afrikaanse land Sao Tomé en Principe zijn de Weidebeekjuffers van het Jamboreeterrein naar de Fire Academy verplaatst. Daar slaapt iedereen op kamers van gemiddeld twee personen en elke kamer heeft een eigen toilet en douche. 

Naast de voorzieningen wordt ook het programma enorm gewaardeerd. Zo zijn de jeugddeelnemers vandaag door een soort obstakel-doolhof geklommen. ‘Het was hartstikke donker en op gevoel en gehoor moesten we de weg vinden. Ik wist niet dat de brandweer zoiets gebruikt om te trainen. Echt bijzonder om te zien en heel leuk dat we het ook zelf kunnen doen’. Aldus Mart. Yaron is het roerend met hem eens: ‘We gingen met tien tegelijk en moesten hier en daar zelfs ook kruipen. Je staat er niet zo bij stil maar het is knap lastig om in het donker te werken’. Andere activiteiten die de brandweerschool in no-time uit de grond heeft gestampt zijn onder andere een EHBO-les, reddend zwemmen en descending life-line. Alle jeugddeelnemers gaan met hun eigen troep alle programma’s doen volgens een doordraaischema.

Je zou bijna vergeten dat we eigenlijk op een Jamboreeterrein hadden moeten zijn. Mart en Yaron hebben nog het echte Jamboreegevoel: ‘We swoppen nog wel wat met Scouts, maar nu ook met de brandweer! Badges, petjes, shirts enzo.’ zegt Mart. En volgens Yaron had vooral ook het avondprogramma een Jamboree gevoel: ‘We knutselden eerst een echte Koreaanse waaier en daarna was er een soort voorstelling met Koreaanse muziek en dans. Dat was echt even iets anders dan we in onze eigen troep als Nederlanders onder elkaar meemaken, super om te zien. En er was zelfs vuurwerk!’

Om zeker te zijn van genoeg handjes en (bege)leiding, reizen twee ervaren IST’ers mee met elke troep van het Jamboreeterrein naar de andere locaties. Bij de acht Nederlandse troepen op de Fire Academy zijn er dus zestien Jamboreegangers die zich ‘ISTroepstaf’ hebben genoemd. Hun begeleiding en hulp blijkt gelukkig niet echt nodig. Peter Gnodde is één van hen: ‘We hebben het hier echt goed. Super om te merken dat de sfeer er zo goed in zit. Het blijft jammer dat we van het Jamboreeterrein weg moesten, maar het programma hier is zelfs ook voor ons heel leuk en uitdagend.’ Lotte reisde bij troep Boskrekels mee: ‘Ik vind dit wel één van de gezelligste troepen van ons contingent! Ik vermaak mij hier ook super goed. Het motto van de brandweer hier is ‘First in, last out’, maar dat is nogal makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je je bedenkt dat een brandweerman of brandweervrouw zo snel mogelijk zes onderdelen van een pak moet kunnen aantrekken. Door dat ook eens te proberen hebben we heel eventjes in de rubber laarzen van hen mogen staan.’

‘Ik denk dat het leuk is om iedereen weer terug te zien, het wordt echt gezellig,’ begint Mart als we naar zijn verwachtingen voor de sluiting vragen. ‘Alhoewel ik niet weet of de Amerikaanse scouts er ook gaan zijn?’. Yaron is heel duidelijk wat zijn verwachting betreft: ‘Dat wordt net zo goed als de opening, maar dan nog beter!’.