The International Award For Young People

The International Award For Young People is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar waarmee ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Tijdens elke Jamboree zijn er vele deelnemers die deelnemen aan de award. Vaak starten zij al in het voorbereidingstraject en ronden zij de award af tijdens de Jamboree. Afgelopen dagen ontvingen vele Nederlandse scouts de award tijdens een bijzonder moment, Julian van der Vliet van de troep Lieveheersbeestjes was een van de deelnemers.

‘Eigenlijk deed ik mee om op te scheppen, maar nu ben ik ook echt wel supertrots!’.

Bij Scouting staan ontwikkeling van jezelf en iets betekenen voor de mensen om je heen hoog in het vaandel. Die twee aspecten komen mooi samen bij The International Award for Young People (TIAFYP). Daarom kregen leden van het Nederlands contingent de mogelijkheid om deze Award te verdienen tijdens de twee jaar durende voorbereiding op de Wereld Jamboree. Julian van der Vliet van de troep Lieveheersbeestjes is één van hen. Hij heeft de Award verdient en mocht deze vandaag in ontvangst nemen: ‘Naar Korea gaan is al cool, maar dat doen best veel mensen. Ik wilde iets echt unieks en daarom besloot ik mee te doen. En nu ik ‘m heb, ben ik ook echt wel supertrots!’

Michiel Geursen coördineert het awardproject binnen het Nederlands contingent: ‘Met de TIAFYP proberen we jongeren uit te dagen om zichzelf te ontwikkelen en om grenzen te verleggen. Waar die grens lag, bepaalden de jongeren zelf. Een begeleider hielp hen daarbij.’ Julian heeft zich ontwikkeld door drie uitdagingen aan te gaan: ‘Ik heb mijzelf geleerd om games te programmeren. Dat is ongeveer gelukt, het is nog niet helemaal af. Het is een game dat zich afspeelt op de Jamboree. Je moet obstakels vermijden. Ik wil het nog verder afmaken, het zou leuk zijn als je kunt kiezen welk insect je bent. Nu ben je als speler altijd een lieveheersbeestje, want dat zijn natuurlijk de besten.’ Zijn troepgenoten zijn het roerend met hem eens. Ze maken veel foto’s van hem en gunnen hem echt zijn momentje.

Dik verdiend
En dat is volledig terecht. De TIAFYP is niet zomaar iets. Het certificaat en de badge worden alleen uitgereikt aan deelnemers die ook echt hun grenzen hebben verlegd. ‘Naast het maken van die game heb ik een half jaar lang elke week geholpen bij gehandicapten die gingen paardrijden. Dat was niet zwaar werk ofzo, het kwam neer op paarden opzadelen en naast het paard blijven lopen. Het was wel bijzonder om te doen. Ik zag hoe iemand wat nerveus was maar helemaal vrolijk en relaxed werd door het paardrijden. Dat had ik vooraf niet zo verwacht en het was ook nieuw voor mij om iemand zo op te zien bloeien. Super om mee te maken natuurlijk.’ Michiel vult aan: ‘Ik ben onder de indruk van wat ik voorbij heb zien komen. Een deelnemer werd bijvoorbeeld tweede in een badmintoncompetitie en een ander schreef een volledig eigen liedje. Heel gaaf en betekenisvol voor de eigen ontwikkeling! Van de iets meer dan honderdtwintig deelnemers die aan TIAFYP zijn gestart, hebben 82 scouts de Award nu ook echt behaald. Ik kan zonder twijfel zeggen dat die 82 deelnemers hun Award echt dik hebben verdient. En ik heb er alle vertrouwen in dat de rest het Awardprogramma ook nog tot een goed einde brengt.’

Samenwerking
Het succesvol afronden van een expeditie is ook één van de vereisten om de badge en het certificaat te mogen ontvangen. Tijdens een apart weekend voor TIAFYP-kandidaten stond die expeditie op de agenda. ‘Ze kregen een pittige uitdaging voor hun kiezen,’ vertelt Michiel enthousiast: ‘Inspirerend om te zien hoe de jongeren daar al goed samenwerkten. Het was duidelijk een heel bevlogen en initiatiefrijke groep. We hadden niet verwacht dat er meer dan honderdtwintig deelnemers mee zouden doen. Het TIAFYP-team van Scouting Nederland heeft zich echt het vuur onder de sloffen vandaan gelopen om het weekend en de hele organisatie van de begeleiding rond te krijgen.’ Julian wil graag nog iemand persoonlijk bedanken: ‘Linda was echt top! Zij is één van de troepstafleden van onze troep. Zij heeft mij begeleid en wat daar vooral zo fijn aan was is dat ze gewoon duidelijk zei dat ik op moest schieten. Ik denk dat ik dat vooral geleerd heb van TIAFYP: ik ga nu veel beter met mijn tijd om. Ik stel minder uit, want soms moet iets gewoon af!’.

Alternatief
Contingentsleider Bert van Vijfeijken hield een inspirerend praatje bij de ceremonie. Hij gaf aan zowel jaloers als trots te zijn: ‘Toen ik jong was, bestond TIAFYP nog niet. Ik had er graag aan mee gedaan. Maar meer dan jaloers voel ik mij vooral heel erg trots. Wat hebben jullie bijzondere dingen gedaan en jezelf prachtig ontwikkeld! Ik ken een mooie uitspraak: ‘If you are not willing to learn no one can help you, if you are determined to learn no one can stop you.’ Jullie hebben laten zien dat dit ook echt zo is. Van harte gefeliciteerd allemaal!’. Mede dankzij deze speech was de alternatieve uitreiking een bijzonder moment. Julian: ‘Natuurlijk had ik de Award liever op het jamboreeterrein gekregen. Het is hier toch echt anders en minder internationaal. Dat is een beetje een teleurstelling maar het is niet anders. Ik ben echt blij er mee en vind het fijn dat het mij gelukt is om het af te ronden. Ik heb de Award gehaald, en daar gaat het om!’.