Een rugzak vol

Deze maand vond in Zuid-Korea de tweede Heads of Contingent (HoC) meeting plaats. Tijdens een HoC komen de contingentsleiders van alle contingenten samen met de Jamboree organisatie om de voorbereidingen te bespreken. Het gaat dan bijvoorbeeld over de indeling van het terrein, de faciliteiten, de logistiek, het programma en administratieve zaken. De eerste HoC was in oktober, maar die was digitaal. Nu ontmoetten we voor het eerst onze collega’s uit andere landen.  

De Jamboree wordt gehouden in Saemanguem. Daar is een groot terrein van 10kmaangelegd. Nu is er vooral nog gras te zien, maar volgend jaar zie je hier een kleine tentenstad van 50.000 tijdelijke inwoners uit bijna alle landen van de wereld. Er is nog veel werk aan de winkel. Er moeten nog paden aangelegd worden en gebouwen worden opgeleverd, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat hier volgend jaar een geweldig kampterrein ligt waar wij onze Jamboree gaan beleven. 

De inrichting van het Jamboreeterrein doet de Koreaanse organisatie niet alleen. Ook wij helpen daaraan mee. Zo komt er bijvoorbeeld een Nederlands paviljoen waar je iets kunt zien over Nederland. Ook zullen landen een ‘foodhouse’ openen waar je eten en drinken kunt uitproberen. En weer andere contingenten zullen activiteiten aanbieden waar je aan deel kunt nemen. Zo draagt iedereen bij. 

Alle “Heads of Contingent” op de HoC meeting in augustus 2022

Dat gevoel van samenwerking proefden we ook tijdens de HoC meeting zelf. Het was heel inspirerend om samen te zijn met andere contingentsleiders die hetzelfde doel hebben als wij; het organiseren van een unieke internationale ervaring voor jeugddeelnemers. Soms waren we ‘lost in translation’ maar het lukte elke keer om de culturele verschillen te overbruggen. En na de officiële vergaderingen was het vooral erg gezellig. We hebben veel nieuwe vrienden gemaakt.  

Voor ons was de HoC een mini-Jamboree. We gingen naar huis met een rugzak vol herinneringen, net zoals jullie volgend jaar gaan doen. In april 2023 is er nog een HoC meeting, wij kijken er naar uit! 

Suzanne en Bert 
Contingentsleiders