Swoppen

De afgelopen maanden zijn jullie druk bezig geweest met nieuwe mensen leren kennen, binnen en buiten je troep. En wat gaat de tijd mega snel, de jamboree komt steeds sneller dichterbij. Tijdens de WSJ ga je hoogstwaarschijnlijk swoppen, bewust of onbewust, maar vanuit verschillende hoeken is het geluid gekomen dat er nog even een refresher nodig was over wat swoppen toch precies is, dus hier een korte omschrijving (met voorbeelden!)  

Swoppen is heel simpel gezegd gewoon ruilen, maar dan op z’n scouts! Het bestaat al zo ongeveer sinds de allereerste jamboree ruim honderd jaar geleden en is sinds dien uitgegroeid tot een groot fenomeen, er is zelfs een heuse Verzamelaars Vereniging.  

Swoppen wordt gedaan tijdens de WSJ en daarbuiten, maar jullie gaan naar de Jamboree dus dat is het belangrijkst! Dan is er nog de vraag: wat swop je dan precies? Nou, swopartikelen dus! Deze items kunnen van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan dasklompjes, badges en pins. Ergens in de nabije toekomst zal het contingent deze lijst aan items dan ook bekend maken, wanneer precies wordt nog even geheimgehouden. 

Het ruilen doe je dus met andere scouts van over de hele wereld, dit geeft je de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en misschien wel hele hechte vriendschappen te sluiten. Heb jij bijvoorbeeld een hele dag opgetrokken met een Spaanse scout en was het supergezellig? Dan kan het best zo zijn dat je aan het eind van de dag een aandenken krijgt van deze persoon, het is dat natuurlijk heel lief als je ook iets terug kunt geven. 

Maar swoppen is niet het enige, er zijn ook een aantal items vanuit het contingent die vooral voor het thuisgebruik zijn. Deze artikelen kan en mag je verkopen aan familie, vrienden en buren, of je houdt ze gewoon lekker zelf. Zo kun je dus op een leuke manier een extra zakcentje voor de WSJ verdienen! 

De komende tijd zullen er hier nog meer dingen gedeeld worden, en alles heeft met swoppen te maken! Hou deze pagina dus goed in de gaten…