Bijkletsen met Bacon – Het eerste troepweekend!

Het is dan wel 1 april, maar dit is geen grap. Het eerste troepweekend van Troep Spekkever begon een week geleden. De eerste Troepreporters zijn druk bezig met het schrijven van hun tekstjes waarin ze jullie vertellen hoe zij het eerste weekend vonden, welke binnenkort ook hier te vinden zijn.

Welkom bij Bijkletsen met Bacon! De blog waarin ik, Bacon, jullie vertel wat er allemaal is gebeurd, wat er nu gaande is en wat nog op de planning staat.
Maar eerst zal ik nog kort iets over mijzelf vertellen. Ik ben Bacon, een echte spekkever, trotse mascotte van Troep Spekkever en ik ben helemaal zot van snoepspekjes maar daar waren de jeugddeelnemers al achter gekomen. Ik woon bij Silke, een van de troepstaf (Silke TS), en krijg dus goed mee wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Laten we maar snel beginnen met bijkletsen!

Binnen 6 weken een troepweekend plannen

Laten we beginnen bij het begin, of nou ja, we beginnen voor het gemak op 12 februari, de dag dat de troepstaf elkaar leerde kennen. Het was meteen tijd om de handen uit de mouwen te steken, want de datum voor het eerste troepweekend stond al snel in de agenda geschreven. Binnen 6 weken moesten ze alles regelen. Er werd die weken erna vergaderd, zowel fysiek als online, er werd aan teambuilding gedaan, er werd een instagrampagina gemaakt en de eerste mails werden verstuurd. En het belangrijkste? Ik werd gemaakt! Ik ben op 16 maart geboren. Zet die maar in je agenda voor volgend jaar, want dat is de dag vóór het vierde troepweekend! Misschien gaan we dan wel een feestje vieren…

Het is zo ver: het eerste troepweekend!

De tijd vloog voorbij, ineens was het 25 maart, waren alle tassen gepakt en gingen we onderweg naar Didam waar we het eerste troepweekend hadden. Zal ik iets verklappen? De jeugddeelnemers waren misschien zenuwachtig om te gaan beginnen, maar ik kan jullie vertellen dat de troepstaf het stiekem ook best spannend vond!
De troepstaf en IST’ers aten nog snel even een pizza, die ze pas net op hadden toen de eerste jeugddeelnemers al aankwamen. Het ging nu echt beginnen! En wat ga je dan doen? Jezelf voorstellen en elkaar leren kennen natuurlijk! Iedereen had een persoonlijk item meegenomen waarover ze konden vertellen. Ik had natuurlijk mijn snoepspekje bij mij. Alle Spekkevers konden gezellig met elkaar kletsen, maar wat ze nog niet wisten is dat we een quiz gingen doen. Ze hadden namelijk allemaal vooraf een vragenlijst ingevuld en nu gingen we er meteen achter komen hoe goed ze elkaar hadden leren kennen. En wow, wat waren ze goed! Tessel, een van de jeugddeelnemers, had maar liefst 19 van de 40 vragen goed beantwoord! Die had vast met heel veel mensen staan kletsen.

Daarna hebben we nog een gezellige avond gehad door spelletjes te spelen, van Weerwolven tot Cards Against Humanity, van Uno tot Skip Bo. Voor iedereen was er wel wat leuks te doen! Toen het tijd was om naar bed te gaan ben ik bij de troepstaf gebleven. Gelukkig maar, want boven op de slaapzaal was het zo gezellig dat het nog lang duurde voor iedereen lag te slapen en ik kan mijn slaap wel goed gebruiken.


Op zaterdagochtend had iedereen er weer veel zin in, want al vroeg hoorde ik alweer stemmen. Na een lekker Hollands ontbijtje, voor de jeugddeelnemers want ik eet alleen maar spekjes, was het tijd om iets serieus te gaan doen. Namelijk nadenken over regels die wij voor onszelf wilden afspreken. Door middel van het spel “ff Kleffe” hebben wij onder andere nagedacht over hoe om te gaan met pesten en hoe je je grenzen aan moet geven. Gelukkig zaten we al allemaal snel op een lijn, dus ik weet zeker dat het naleven van die regels helemaal goed moet komen!
De lunch was niet zo Hollands, we aten namelijk echte Koreaanse noedelsoep wat voor veel jeugddeelnemers nog een uitdaging bleek. Ze moesten namelijk eten met stokjes! Daar mogen ze nog meer op gaan oefenen…
Daarna gingen we BTS doen, het Beste Thema Spel! In kleine groepjes ging iedereen zes onderdelen af, namelijk: een toren bouwen, ons Spekkever lied schrijven, een parcours afgaan, het spel Codenames in het Koreaans, een quiz over Korea/spekkevers en meer te weten komen over de WSJ aan de hand van boeken/items van vorige edities. Ik kan het allemaal wel verder gaan uitleggen, maar je moest er gewoon bij zijn om te zien dat het inderdaad het beste themaspel was. Al kun je een idee krijgen aan de hand van de foto’s die je hieronder vindt.
Ook het avondeten was een Koreaans gerecht, namelijk Bibimbap: ken je het niet? Zoek dan maar snel op google op. Of het lekker was kan ik niet zeggen, ik eet alleen snoepspekjes, maar ik hoorde van veel mensen dat ze het lekker vonden dus dat moet ik dan maar geloven!
Met wat nieuwe energie was het voor de jeugddeelnemers tijd om helemaal los te gaan op de karaokeavond en natuurlijk ons eigen lied op te gaan treden voor Troep Penseelkever. En weet je wat het leukste was? Ze zongen zelfs over mij! “Veertig spekkevers, plus Bacon, hij is onze mascotte. Van snoepspekjes wordt hij helemaal zot”. En gelijk hebben ze.
Nadat we gezellig wat spekjes hadden geroosterd boven het kampvuur was het tijd om naar bed te gaan. Dit keer ging ik mee naar de slaapzaal met de jeugddeelnemers, waar het weer heel gezellig was tot we toch echt stiller moesten doen om te gaan slapen.

Na een korte nacht, omdat de klok een uur vooruit was gegaan, werden we weer wakker, ruimden we onze spullen op en was het tijd voor de laatste programma onderdelen. In nieuwe groepjes gingen de jeugddeelnemers een Chaosspel doen, waarbij ze allerlei opdrachten moesten uitvoeren. Ik was samen met de troepstaf en IST’ers de jury die moest beoordelen hoe goed ze het deden. Op onze instagram vind je wat leuke foto’s en video’s van wat ze allemaal deden!
Ook moesten er nog wat belangrijke dingen gedaan worden. Iedereen ging een voorkeur doorgeven wie ze het liefste als buddy zouden willen. Ik kan al een ding hierover verklappen: niemand had mij in de top 3 staan! Dus ik zal gewoon gezellig bij iedereen langskomen, maar Silke TS zal op mijn aanwezigheid blijven letten.

Het andere belangrijke was… Het maken van een groepsfoto! Hiernaast zie je het resultaat! Wat een leuke groep hè? Kun je mij ook vinden?
Na nog wat spellen te hebben gespeeld was het tijd voor de ouderpresentatie waar we te horen kregen dat we naar Japan zouden gaan! Oo, nee wacht, toch Zuid-Korea, sorry…

En toen was het moment daar. De afsluiting, nog even snel met zn allen in een trein stappen, de badges uitdelen en met veel knuffels en high fives afscheid nemen. Maar vooral heel veel zeggen: tot de volgende keer!


Wat doen we in de tussentijd?

Het eerste weekend zit erop, het tweede weekend is pas in juni, dus wat doen we nu? Alvast verder gaan met voorbereiden natuurlijk! De troepstaf heeft de eerste vergadering alweer gehad en is nu druk bezig met het vormen van de buddyparen en patrouilles. Ook onze troepreporters zitten niet stil, die zijn al verslagen aan het schrijven. De ouders zijn al op zoek naar sponsors die ons een handje willen helpen. En de jeugddeelnemers? Die zullen nog even moeten wachten, maar worden binnenkort ook aan het werk gezet, om na te denken over het koken, programma, sociale media en het decor voor op de troepweekenden en de jamboree zelf.

En hoe dat alles uiteindelijk dan verlopen is? Dat lees je in de volgende editie van Bijkletsen met Bacon!