Bijkletsen met Bacon – Op weekend met Cluster E (en meer)

De jamboree is natuurlijk niet alleen voor onze troep, er zijn veel meer deelnemers! De troepen van het Nederlands contigent zijn opgedeeld in clusters, waar 4 (of 3) troepen samen in zitten. Wij zitten samen met de Klaverblaadjes, Neushoornkevers en Schildwantsen in Cluster E. Samen met hen gingen we op clusterweekend!

Welkom bij Bijkletsen met Bacon! De blog waarin ik, Bacon, jullie vertel wat er allemaal is gebeurd, wat er nu gaande is en wat nog op de planning staat.
Maar eerst zal ik nog kort iets over mijzelf vertellen. Ik ben Bacon, een echte spekkever, trotse mascotte van Troep Spekkever en ik ben helemaal zot van snoepspekjes maar daar waren de jeugddeelnemers al achter gekomen. Ik woon bij Silke, een van de troepstaf (Silke TS), en krijg dus goed mee wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Laten we maar snel beginnen met bijkletsen!

Cluster E (je zegt èh)

Op 30 september was het zover, het was tijd om het hele cluster E te ontmoeten. Ik had de troepstaf van de andere troepen natuurlijk al ontmoet op het eerste troepweekend, maar alle andere deelnemers had ik ook nog nooit ontmoet. Nadat alles was opgebouwd door de troepstaf en door alle geweldige IST’ers was het tijd om de jeugddeelnemers te ontvangen. Bij aankomst moest iedereen zijn ticket laten scannen en werd de bagage gecontroleerd. Het was ondertussen al donker, dus met de hulp van zaklampen en telefoons werden de tenten opgezet. Daarna was het tijd voor de opening van dit clusterweekend, met niets minder dan een Taekwondo voorstelling. Het was heel indrukweekend om te zien hoe ze stokken, zwaarden en hun eigen handen en voeten gebruikten. Na een heuse vlaggenparade was het tijd om te gaan beginnen met het avondspel: koeienhandel. Om de andere troepen te leren kennen werd iedereen ingedeeld in een groepje met een spekkever, schildwants, neushoornkever en klaverblaadje. Ook ik mocht met een groepje mee, als extra deelnemer. In het begin was het wel even wennen, ineens allemaal nieuwe mensen die je moest leren kennen. Maar al snel werd het gezellig en duurde het die avond wel even voordat iedereen stil in de eigen tent lag.

Op zaterdag stond weer een vol programma op de planning. Nadat Stan en Kees het ontbijt hadden gehaald, werd er tijdens het eten de tickets uitgedeeld voor de ochtend activiteiten. Iedereen had vier tickets waarmee ze naar de verschillende posten konden. Er was genoeg te doen, van origami tot taekwondo, van k-pop tot een escape room, van swop till you drop tot just dance op de wii. Voor iedereen wat wils! Er waren zo nu en dan wel ineens korte regenbuien, waarbij je snel iedereen naar een overkapping zag rennen. Na de lunch was het tijd voor het tweede grote programma onderdeel. Ook nu waren er weer veel verschillende posten, maar nu moest je ze allemaal afgaan en voltooien om de puzzelstukken te bemachtigen die je nodig had. En als verassing kwam zelfs het CMT nog even kijken!
Na al dit drukke bezig zijn tijdens het programma had iedereen wel honger gekregen. In de patrouilles gingen we koken, twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een toetje werden gemaakt. En omdat het clusterweekend is kunnen we dit natuurlijk niet gewoon met onze eigen troep opeten, dus elke ronde rouleerde we van tafels waardoor je bij alle troepen een keer mee hebt gegeten. Super leuk en lekker natuurlijk. Terwijl de jeugddeelnemers even gingen uitbuiken werd er achter de schermen door troepstaf en IST hard gewerkt aan het avondprogramma. Er werd een casino gemaakt, een silent disco opgezet, een echte karaoke tent gemaakt, een photobooth klaargezet en natuurlijk drinken en snacks voorbereid. Genoeg om er een perfecte avond van te maken en dat hebben de jeugddeelnemers ook gedaan. 🙂
De avond werd afgesloten met een paardenrace, waar onder andere alle troepen uit ons cluster, de IST’ers en het CMT aan meededen. En de winnaars waren… De IST! Misschien ook wel terecht als je kijkt hoe hard die gewerkt hebben het hele weekend.

En toen was het ineens alweer zondag en kwam het einde van het weekend steeds dichterbij. De tassen werden ingepakt en de tenten weer afgebroken. Maar het was nog geen tijd om al weg te gaan. Eerst gingen we nog hard aan de slag, met afval opruimen, snoeien en een geul graven. Ik kon natuurlijk niet zo goed helpen door mijn korte armen van slechts stof en pijpenragers, maar ik ben heel trots op wat alle jeugddeelnemers voor elkaar kregen! Vervolgens hebben we een echt insectenhotel in elkaar gezet en nog verschillende spellen gedaan met onze eigen troep, zoals Piwi piwi en Stromram. Ook was het tijd om een groepsfoto te maken, en niet zomaar een foto, nee een foto met een drone waarin wij samen een spekkever vormden! Hoe leuk! Hierboven kan je de foto vinden, wat vinden jullie van het eindresultaat? En een groepsfoto met het hele cluster kan natuurlijk ook niet ontbreken op zo’n weekend, dus die werd ook gemaakt nadat we tussendoor wat noedels als lunch hadden gegeten.
Wij hadden het nog enorm naar ons zin, alleen begonnen de eerste ouders al te verschijnen. Dat betekende dat het tijd was voor het laatste onderdeel, het MP3-experiment. Je kan eigenlijk alleen begrijpen wat dit was door erbij te zijn geweest, maar ik zal het kort uitleggen. Alle jeugddeelnemers en troepstaf hadden hun oortjes of koptelefoon gepakt en luisterden naar een audiobestand waarop van alles werd verteld, maar ook opdrachten werden gegeven. De ouders en IST die stonden te kijken snapten er niks van! Heel grappig om te zien dus. Maar het einde van het audiobestand betekende helaas ook het einde van dit weekend. Er werd geknuffeld en afscheid genomen. Tot de volgende keer weer allemaal!

Troepdag

Ja je leest het goed, een troepdag! Elke troep heeft te horen gekregen dat ze dit jaar een troepdag mogen organiseren, maar er zit wel een staartje aan. Deze dag moet namelijk volledig door de jeugddeelnemers zelf georganiseerd worden. Gelukkig er is een team gevormd door Suzanne, Stan, Anne en Len. Als je dit leest en zelf nog leuke ideeën hebt, dan kan je dus een appje in de groep gooien of naar een van hen sturen!
Ik durf jullie te vertellen dat de troepstaf het ook leuk vind om een keer niet het programma te hoeven maken 😉

November challenge en friendshipbadge

Van het clusterweekend tot het eerst volgende troepweekend in maart zitten een paar maanden waarin de voorbereiding voor de jamboree een beetje stil lijkt te staan. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn! Er zijn twee dingen waarmee iedereen aan de slag kan gaan.

Als eerste heeft de troepstaf een heuse november challenge gemaakt, waar je elke dag in november een opdracht kan uitvoeren om zo punten te verdienen. Super leuk natuurlijk, dus we hopen dat iedereen enthousiast mee gaat doen!

Daarnaast is er ook nog de friendshipbadge waarmee je aan de slag kan gaan. Weet je niet meer goed wat je kon doen? Kijk dan voor meer informatie hier: https://wsj.scouting.nl/nederlands-contingent/friendship/ (even kopiëren en plakken)

En hoe dat alles uiteindelijk dan verlopen is? Dat lees je in de volgende editie van Bijkletsen met Bacon!