Bijkletsen met Bacon – Participatie en troepstafweekend

Over de afgelopen twee maanden is er een hoop gebeurd. De troepstaf zijn op het echte troepstafweekend gegaan waar ze verschillende activiteiten hebben gevolgd en samen met het cluster aan de slag zijn gegaan. Maar ook de jeugddeelnemers zijn aan de slag gegaan, de troepparticipatie is namelijk opgezet. Lees maar snel verder!

Welkom bij Bijkletsen met Bacon! De blog waarin ik, Bacon, jullie vertel wat er allemaal is gebeurd, wat er nu gaande is en wat nog op de planning staat.
Maar eerst zal ik nog kort iets over mijzelf vertellen. Ik ben Bacon, een echte spekkever, trotse mascotte van Troep Spekkever en ik ben helemaal zot van snoepspekjes maar daar waren de jeugddeelnemers al achter gekomen. Ik woon bij Silke, een van de troepstaf (Silke TS), en krijg dus goed mee wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Laten we maar snel beginnen met bijkletsen!

Overleggen en participatie

In twee korte maanden tijd is er een hoop gebeurd. De troepstaf was na het eerste troepweekend meteen weer aan de slag gegaan met het voorbereiden van het tweede weekend. Het is niet zo simpel als gewoon een leuk weekend neerzetten, want er moeten ook bepaalde onderdelen aan bod komen. Het eerste weekend ging vooral over kennismaken met elkaar, Korea en de Jamboree. Dit komende weekend gaan we verder met meer ontdekken over Korea, maar ook over de Sustainable Development Goals (SDG’s) en het congingentsthema “Save what bugs you”.
De troepstaf kan daar natuurlijk prima zelf wat voor verzinnen, maar het is leuker als de hele troep mee kan denken! Daarom zijn we ook gestart met een stuk participatie. Tijdens het eerste weekend konden de deelnemers aangeven of ze graag wilde helpen met een van de volgende onderdelen: koken, programma, decor of sociale media. Ondertussen zijn voor alle onderdelen groepsapps opgestart en wordt er al druk in overlegd. Ik (Bacon) kijk met Silke TS mee bij het onderdeel sociale media, daarom ook dat ik deze mooie blog bijhoud. Wat er verder allemaal bedacht wordt weet ik ook nog niet, dus zelfs voor mij blijft het spannend. De troepstaf gaat binnenkort druk aan de slag om alle onderdelen samen te voegen binnen het programma en zo weer een leuk weekend neer te zetten!

Ook is de troepstaf druk bezig geweest met het maken van de buddyparen en patrouilles. Er zullen vier patrouilles gevormd worden binnen de troep en 20 buddyparen. Deze buddyparen hebben alle deelnemers ook al doorgekregen. Er zijn 18 paren die uit deelnemers bestaan, maar ook de troepstaf hebben buddyparen! Al is het buddypaar van Silke TS en Sanne TS eigenlijk een trio, want daar hoor ik stiekem ook bij. Gelukkig houden buddyparen niet in dat je alleen maar met elkaar moet omgaan, dus ik kan nog met iedereen meedoen. De patrouilles zijn nog niet bekend gemaakt, dat blijft nog even spannend dus…

Troepstafweekend!

Van 13 tot 15 mei was het tijd voor het eerste echte troepstafweekend. Dit is een weekend waar alle 140 (!) troepstaf samen komen om eigenlijk zelf een keer op kamp te gaan. Het CMT, verschillende IST’ers en zelfs wat troepstaf hebben ervoor gezorgd dat alles vooraf was bedacht, werd geregeld en is uitgevoerd. Daardoor kon de troepstaf tijdens dit weekend eigenlijk een soort van de rol van jeugddeelnemer aannemen.

Om alle troepstaf goed uit elkaar te kunnen houden, en later ook de troepen op het clusterweekend of contingentsweekend, moet je natuurlijk duidelijk laten zien dat je van Troep Spekkever bent. Daarom deden onze troepdassen ook hun entree tijdens dit weekend. Op instagram had je dit al kunnen zien, dus zorg dat je ons daar ook volgt!

En ja, alle deelnemers krijgen ook zo’n mooie das op het tweede troepweekend 😀

Maar wat doe je nu op zo’n troepstafweekend? Programma volgen natuurlijk!
Er was een divers programma, waarin Zuid-Korea, de Jamboree en het zijn van troepstaf centraal stonden, maar er was ook ruimte voor plezier. Er is zowel een voorstelling als workshop geweest van K-Pop dansen en Kuk Sool Won. Er is als kleine kinderen met handen vol verf over een veld gerend en elkaar aangevallen, gelukkig zat ik toen veilig een stukje verder op toe te kijken. Er is gepraat met oorlogsveteranen die in Zuid-Korea gediend hebben. Er is geleerd over de SDG’s en van een Korea-expert ook over de cultuur en gebruiken in Zuid-Korea. Er is met ons cluster Koreaans gekookt en vergaderd. Er is van alles gedaan!

Deze foto’s vatten een beetje samen wat het programma was, hopelijk krijgen jullie zo een idee. De troepstaf en ik hebben in ieder geval genoten 😀

Dit hele weekend stonden we op een kampeerplek met deze mensen die je op de foto kan zien. Wie dit zijn? Je kan onze eigenlijk troepstaf spotten, maar ook de troepstaf van de Klaverblaadjes, Neushoornkevers en de Schildwantsen. Dit zijn namelijk alle troepen die in Cluster E zitten! Met dit cluster gaan wij samen op clusterweekend in september, naast ook komende weekend dus iets om al naar uit te gaan kijken.


Vooruitblik op het tweede troepweekend

Over iets meer dan drie weken is het dan alweer tijd voor het tweede troepweekend. Zoals je al kon lezen is iedereen al druk bezig en hebben wij er ontzettend veel zin in. Binnenkort volgt er een email met meer informatie over het weekend, met informatie waar het zal zijn, hoe laat iedereen verwacht wordt en wat je mee moet nemen. Tot die tijd, vergader lekker door, kijk nog eens naar de foto’s van het vorige weekend, deel bijvoorbeeld je leukste herinneringen met ons op sociale media en streep de dagen af op de kalender. Troepweekend 2 komt eraan!

En hoe dat alles uiteindelijk dan verlopen is? Dat lees je in de volgende editie van Bijkletsen met Bacon!