De eerste kennismaking met Zuid-Korea, een Jamboree en natuurlijk elkaar!

Afgelopen weekend was het dan EIN-DE-LIJK zover! Het eerste troepweekend van troep Schildwants in Lemerleveld. Een weekend waarbij de eerste kennismaking centraal stond. Hieronder kun je een (kort) verslag lezen wat wij gedaan hebben.

Vrijdag: Welcome on board!

Vliegticket, check! paspoort, check! Op tijd bij de gate, CHECK!!!! We kunnen boarden! Na veel gezelligheid, geklets en geouwehoer in de Schildwatstroepsapp was het tijd om elkaar eindelijk te ontmoeten, en wel vanaf Shieldbug Airport. Toen iedereen was ingecheckt, een eigen naamkaartje had gekregen en door de bagage controle was gekomen kon het weekend officieel beginnen, en wel door het hijsen van de mooiste troepvlag van het Nederlands Contingent: die van de Schildwantsen. Eenmaal binnen begonnen wij met een potje kranten mep om elkaars namen goed te leren kennen. Het ging er natuurlijk zo fanatiek aan toe dat binnen de kortste keren de krant aka een doos met bakpapier het helaas begaf. Gelukkig was dit een mooi moment om verder te gaan naar het volgende kennismakingsspel. In de weken voor het eerste troepweekend moesten alle deelnemers iets bijzonders, geks of iets toepasselijk over zichzelf in sturen. Het mocht en kon echt van alles zijn. Deze leuke feitjes stonden namelijk aan de basis van een heuse kennismakingsbingo! Dit leverde zeer leuke en soms bijzondere gesprekken op. Zo weet iedereen nu dat Jildou al twee

jaar een gitaar heeft maar nog steeds geen akkoorden kan spelen, Femmy de Pi song uit haar hoofd kent, wij Thijn wakker kunnen maken voor verse sushi, Stijn eerst iets doet en pas later nadenkt, Robert bijna alle K3 liedjes uit zijn hoofd kent en onze Graham een echt filmster is omdat ie bijna in alle reclames van zijn school het Zone College speelt. Zo kom je nog eens wat te weten over elkaar. Nadat de eerste BINGO gevallen was en het voor iedereen duidelijk was welk feitje bij wie hoorde was het tijd om met elkaar de troepregels te vormen. Dit werd gedaan door een aantal stellingen waarbij je het volledig niet eens kon zijn, volledig eens en natuurlijk alles daartussen in. Stellingen over het gebruik van de mobiel tijdens het programma maar ook in de vrijetijd kwamen aan bod eveneens als slapen, eten, corvee en sociale veiligheid. Hoewel de meningen niet altijd hetzelfde waren werd er goed naar elkaar geluisterd. Na dit alles was het tijd voor kampvuur, kaartspelletjes en nog meer gezelligheid. Iedereen zocht elkaar op en kletste gezellig met elkaar. Het bleef nog lang onrustig…

Zaterdag: De eerste kennismaking met ….

Goedemorgen! Of zoals ze in Zuid-Korea zeggen: An-nyeong-ha-se-yo! Na voor de meeste een toch wel korte nacht met weinig slaap werden de Schildwantsen gewekt door Luc met, hoe kan het ook anders Guten Morgen, Sonnenschein. De lekkere warme hoodies werden aangetrokken en langzaam druppelde iedereen de eetzaal binnen. Toen iedereen een plekje had gevonden dacht iedereen rustig te kunnen beginnen met ontbijten maar eerst moest iedereen gaan zitten op huisnummer. De even nummer te beginnen met 2 aan de ene kant van de tafel en de oneven nummers te beginnen met 1 aan de andere kant van de tafel. Dit bleek toch wel lastiger dan in eerste instantie gedacht maar na een tijdje zat gelukkig (bijna) iedereen goed en kon er begonnen worden met een stevig bodempje leggen voor alles wat nog ging komen.

De zondagochtend stond in het teken van een zogenaamd postenspel. Bij Annelot heeft iedereen opgeschreven wat hen drijft om naar de Jamboree te gaan en is het hart van de troep in kaart gebracht. Er is gediscussieerd over wat er verwacht kan worden van jezelf, je buddy/patrouille en de Troepstaf. Als laatste heet iedereen een bericht opgeschreven welke na de reünie weer geopend zal gaan worden. Bij Luc en Honingbij Bianca hebben de deelnemers kennisgemaakt met de Jamboree. Zo konden zij vol verwondering door de fotoboeken bladeren van de twee afgelopen Jamboree, badges en dassen bekijken uit andere landen en konden alle vragen beantwoord worden waar de deelnemers benieuwd naar waren. Ook hebben ze bij deze post hun voorkeur doorgegeven voor het mogelijke kledingpakket wat iedereen zal krijgen vanuit het Contingent. Bij Sterre kon iedereen kennismaking met de cultuur van Zuid-Korea, van K-pop en K-beauty tot karaoke. Vooral het dansen en zingen valt in de smaak bij deze groep, supergezellig! Gelukkig maar want de karaokebar is in Zuid-Korea.

De laatste twee posten werden bemand door Leroy en Honingbij Quinty. Bij de ene post kon iedereen die wou het suikerkoekje uit populaire Netflix serie Squid Game maken die in Korea ook wel bekend staat onder de naam dalgona (뽑기). Dit leverde een hoop gesmeer op maar uiteindelijk is het sommigen toch gelukt om een mooi koekje te creëren. Bij de andere post werd er een spel gespeeld over vooroordelen. De stoelindeling van een vlucht naar Korea is een zooitje geworden doordat er koffie gemorst is over de indeling en alle computers platliggen. Gelukkig weet de cabin crew op basis van een eigenschap wie waar hoort te zitten. Gelukkig doken er in de loop van het spel steeds meet aanwijzingen op over de indeling van het vliegtuig en zaten de meesten personen op de juiste stoel.

Na de lunch was het tijd om crazy 89 te spelen met de troepen Dambordvlieg, Schaatsenrijder en Oranjetipje. Via 89 opdrachten konden de Schildwantsen, die ingedeeld waren bij deelnemers uit andere troepen punten verdienen. Zo konden er punten verdiend worden door onder anderen M&M te eten met stokjes, een insect te vangen, een banaan te pellen met de voeten, een boom te knuffelen, een menselijke piramide maken van drie lagen en een WSJ meme te maken. Na de uitslag was er vrije tijd ingepland zodat iedereen zijn eigen ding kon doen. Er is bijgeslapen, gevoetbald, gekaart en geprobeerd om geprobeerd om een Pyramide te bouwen van wel zes lagen! Nadat iedereen was uitgeraasd werden zij ontvangen door de Troepstaf die met hulp van de hardwerkende IST-koks het clubgebouw hadden omgetoverd tot een traditioneel Koreaans restaurant. Voordat het eerste voorgerecht, dumpling soep, geserveerd kon worden werd er stilgestaan bij de traditionele eetgewoontes en manieren. Zo is het gebruikelijk om rijst- en soepkommen op tafel te laten staan, je niet praat met een volle mond of smakkende geluiden maakt, iedereen wacht totdat de oudste begint te eten en je eet ook in hetzelfde tempo. Voordat je begint aan een maaltijd zeg je: jal meokkessumnida’ wat letterlijk ‘ik zal van de maaltijd genieten’ betekend. Na het voorgerecht was het tijd voor het hoofdgerecht: Zuid-Koreaanse Bibimbap. Bibimbap betekend gemixte rijst en is een typische Koreaans gerecht met als basis witte rijst, groenten en ei. Uiteraard werd deze maaltijd gegeten met stokjes, wat voor de meesten toch wel even wennen was. Als toetje stond er voor elke tafel een heerlijke beker yoghurt klaar in de smaak aardbei of straciatella.

Na de afwas stond er een pubquiz op het programma onder leiding van onze eigen Leroy in een prachtig oranje pak. Alle Schildwantsen werden verdeeld in vier teams om tegen elkaar te strijden in zes rondes. Ronde 1 ging over vragen over Zuid-Korea. Ronde 2 had de naam hoeveel weet jij er? Vraag 1 ging over hoeveel landen je op kon noemen welke ooit een Jamboree georganiseerd had. Vraag 2 over de 10 grootste steden van Zuid-Korea en vraag 3 welke landen de kleuren rood, wit en blauw in hun vlag hebben. Na deze twee rondes volgde er een uitgading waarbij het team met de minste punten een team kon uitdagen. Bij ronde 3 moesten de teams raden wat de betekenis was van een bepaald Koreaans woord en bij ronde 4 werden er vragen gesteld waarbij het antwoord een getal was. De teams moesten inschatten of zij dachten dat het werkelijke antwoord hoger of lager was. Bij ronde 5 kregen de teams een documentje met daarop een aantal insecten. Het was de bedoeling om de juiste troepnaam bij het juiste insect te plaatsen.  De Schildwantsen had iedereen uiteraard goed maar er zaten ook wel een aantal insecten bij die wat lastiger te raden waren. De laatste ronde, ronde 6 stond in het teken van onze eigen troep. Hoe oud is Troep Schildwants bij elkaar opgeteld, hoeveel weken nog tot de Jamboree van start gaat en hoeveel Scouts gaan er nou eigenlijk vanuit Nederland mee? Toen de laatste ronde voorbij was, de uitslag bekend was was het tijd voor een gezellig warm kampvuurtje en een potje Schildwantsen van Lemelerveld. Het doel vrij simpel; de Schildwantsen moesten zoveel mogelijke burgers vermoorden en de burgers moesten de Schildwantsen verbannen tijdens de dorpsraad.

Zondag: Wij zijn troep Schildwants!

Na het ontbijt hebben wij een met z’n allen een stuk gelopen om een mix van levend stratego en vlagverovertje te spelen. De troep werd onderveerld in 2 legers: rood en blauw. Elk leger is heeft de beschikking over Schaamluizen, de soldaten, welke de laagste rang vertegenwoordigen, de Schildwants oftewel de majoor met de middelste rang en als laatste de Opperwants, de generaal welke de hoogste rang heeft. Elk leger moest vervolgens zijn legerplaats in richten waarin het vaandel (troep en contingenstvlag) en drie compagnievlaggen verdedigd moesten worden. Op het einde wint het legerteam met de meeste punten. Een soldaat leverde 1 punt op, een majoor 2 punten en een generaal 3 punten. De compagnievlaggen waren 10 punten waard en het vaandel maar liefst 20 punten. Terug op het clubgebouw stond er een heuse participatiemarkt op de planning. Bij Luc en Annelot werd er door druk mee gedacht over de invulling van het programma tijdens de tweede troepweekend en bij Sterre en Leroy werd gewerkt aan de troepidentiteit van de Schildwantsen waarbij de kleur groen natuurlijk centraal stond. Er is nagedacht over dassen, hoodies en nog veel meer. Ook hebben de deelnemers bij IST’er Patick kennis gemaakt met het begrip swoppen. Swoppen is scoutingtaal voor ruilen van (scouting)spullen en een zeer leuke bezigheid op de WSJ om met anderen in contact te komen en om een leuke herinnering in de vorm van een badge, das of kledingstuk over te houden aan de jamboree. Patrick is al vaker naar een WSJ geweest en heeft daarom een zeer grote hoeveelheid aan swopmateriaal. Tijdens de lunch heeft iedereen zijn of haar buddyvoorkeuren doorgegeven en werd het clubgebouw gereed gemaakt om de ouders te ontvangen. Toen de ouders binnen zaten konden de deelnemers hun laatste energie kwijt door een potje Hollandse leeuwen te spelen. Daarna.. Tijd voor knuffels, de troepstaf bedanken en afscheid nemen van elkaar. Het weekend is voorbij gevlogen en 1 ding weten wij wel zeker. Die 35 individuen die vrijdag ingecheckt hebben die hebben uitgecheckt als 1 troep. En laat dat nou net de aller leukste en gezelligste troep zijn van het Nederlands contingent: Troep Schildwants!