Lasers, dasring maken, GDV, kanoën, Ommen en Dance the night away!

De troepreporters hebben een groots verslag geschreven over elke dag van het contingentskamp. Aafke de eerste dag, Annemieke de tweede, Ilse de derde en Matthijs sluit af met de laatste dag.

Donderdag

Dag 1 is van het Contingentskamp is begonnen! We hebben er lang naar uit gekeken, maar eindelijk is het zover: we hebben een mini-Jamboree met het hele Nederlandse Contingent. Het kamp vindt plaats op het scoutinglabelterrein Ada’s Hoeve in Ommen. En omdat er zoveel scouts naar Ommen komen, hebben we als troep een tijdslot gekregen. Wij, als troep Klokjesbij, hebben een tijdslot tussen 10:00-10:30uur. We worden door onze troepstaf opgewacht op de parkleerplaats van het terrein en één voor één komen we aanrijden en worden we afgezet door onze ouders. We zingen alvast voor onze troepstaf Korne, want die is vandaag jarig! Ook hebben de meeste van ons een sportbroek aan, omdat onze andere troepstaf, Matthijs, afgelopen week jarig was en vaak een sportbroek draagt.

Nadat er een buddycheck is geweest, kunnen we eindelijk naar ons veld, die we delen met nog twee andere troepen: Schaatsenrijder en Dennenuil. We installeren onze tentjes, die we per buddypaar hebben meegenomen en we krijgen onze swopartikelen. Daarnaast krijgen we ook ons Dutch Contingent kledingpakket.

De rest van de dag is het erg rustig aangezien alle 35 troepen, in groepjes, het terrein op mogen. ’s Middags kunnen we wel alvast het kampterrein verkennen en alvast een paar activiteiten doen, zoals een stormbaan, in het Jamboree museum kijken of iets lekkers halen bij het Bee Dutch Foudhouse.

En ’s avonds is het tijd voor de grote opening van het Contigentskamp! We hebben allemaal onze nieuw scoutfit aan: een afritsbare blouse en een afritsbroek. De opening vindt plaats op het middenterrein, waar een podium staat. Elke troep, die plaatsneemt voor het podium, krijgt een hartelijk welkom. En dan begint de opening, die in het teken staat van de onthulling van de contingentsdas. Eén voor één komt er van elke troep een JDN, in ons geval Fleur, het podium op rennen, met zijn/haar troepvlag, waarna alle vlaggen worden gehesen. Stukje bij beetje komt er een stukje das zichtbaar op het grote scherm naast het podium. Na de vlaggenparade krijgen we vuurdanseressen en een vuurspuwer te zien. De das wordt onthuld door het CMT (Contingent Management Team) en we horen liedjes van de ‘Ik ben blij dat je er BIJ band’.

En dan is er opeens een lichtshow met allemaal laserstralen, lichtgolven en projecties. Dit is zo ongelofelijk cool! Je wordt omringd met licht en muziek en het voelt of alle lichten dwars door je heen gaan. Er is een projectie met alle insecten van het contigent en ze sluiten af met de quote van de Jamboree: draw your dream.

Vrijdag

Na de indrukwekkende opening van de avond ervoor stonden we met de patrouille de bijstuivers s ’ochtends vroeg om 6:15 klaar om te gaan. Wachtende op Korné die met ons de foerage ging halen voor ons ontbijt en onze lunch. Daarna gingen we met iedereen ontbijten, van het kleine beetje foerage dat we hadden gekregen, er was namelijk een vracht met brood niet gekomen. Na ons minimale ontbijtje gingen we ons klaar maken voor de activiteit van die ochtend, we gingen weg met de bus naar outdoor park Heino. Waar we allemaal gave activiteiten hebben gedaan, zoals een klimparcours, kanoën, boogschieten en zelfs bikesteppen, dit hebben we gedaan na een heerlijk broodje die als geroepen kwam. Dit ging allemaal gepaard met een heleboel gezelligheid!

Na deze actieve ochtend gingen we weer met z’n allen in de bus, om terug te keren naar het prachtige terrein. En toen gingen we inloopactiviteiten doen om onder andere onze Friendship badge te halen, dit deden we niet met de hele troep maar in verschillende kleinere groepjes. We hadden genoeg activiteiten om uit te kiezen maar de stormbaan was wel een uitblinker. Samen met het BeeDutch Foodhouse waar we al onze Hollandse snack behoeftes konden vervullen. Ook konden we onze innerlijke kunstenaar naar boven halen met onder andere het maken van dasringen en het bedrukken van shirts en linnentasjes met prachtige Jamboree motieven erop. Als laatst zijn we gedoken in de geschiedenis van de Jamboree’s met het Jamboree museum waar van alles getoond lag van eerdere Jamboree’s. Hier moesten we vragen beantwoorden voor een stempel voor de Friendship badge. Deze vragen waren best pittig, gelukkig kregen we hulp van troepstaf en IST’ers.

Na deze middag gevuld te hebben met bijna verbranden, veel water drinken en nog veel meer gezelligheid en gelach, gingen we terug naar het terrein. Voor het rouleer diner! We gingen per patrouille naar een andere troep, en onze lieftallige Bijerballen bleven op ons terrein om te koken voor de andere patrouilles die bij ons kwamen. Mijn patrouille ging naar troep Dambordvlieg, hier hebben we gegeten en een zeer nodige patat friet discussie gehouden, ook hebben we troep Duizendpoot uit Limburg wat Groningse cultuur en taal bijgebracht. Na het gezellige diner gingen we ons klaar maken voor het Gigaspel waarbij we per patrouille allerlei spellen deden om punten te winnen als troep en zo te winnen, jammer genoeg hebben wij niet gewonnen. Maar leuk was het zeker!

Na de nodige afwas en deze drukke, gelach gevulde dag gingen we ons toch maar klaar maken om te gaan slapen en toen was het alweer zaterdag!

Zaterdag

Op zaterdagochtend werd de patrouille die moest foerageren op tijd wakker, zelf kon ik gelukkig nog even blijven liggen. Na het ontbijten in de zon (onder genot van het doedelzakspel van Chris van Troep Rode Bosmier) maakten we ons klaar voor de volgende ronde van activiteiten. Bijna het hele kampterrein van de Gilwell Ada’s Hoeve stond weer vol met superveel leuke activiteiten. Zaterdag was de laatste dag om de activiteiten voor de Friendship badge te volbrengen, veel van ons gingen dus ook razendsnel door de activiteiten heen. Zelf heb ik op het middenterrein een totebag gemaakt, gegeocached en het jamboreemuseum bezocht. Hier konden we badges, bloezen en krantenknipsels bekijken van alle voorgaande jamborees, en hier een quiz over doen. Wist jij bijvoorbeeld dat Koningin Wilhelmina de vijfde Jamboree in Vogelenzang opende?

Na de inloopactiviteiten was het tijd voor de lunch. We smeerden een lunchpakket omdat we die middag een spel zouden doen in het nabijgelegen stadje Ommen. Het was de bedoeling dat je met je troep zoveel mogelijk verschillende activiteiten deed, om zo punten te halen. We verdeelden de troep in groepjes en gingen aan de slag. De spellen waren verspreid over Ommen, en gingen allemaal over het thema. Een was bijvoorbeeld het spelen van een Koreaans spel waarbij je met je voeten een soort feestslinger in de lucht probeert te houden. Dat zorgde wel voor grappige gezichten!

Toen we uitgespeeld waren vertrokken we weer naar ons kampterrein. We hadden even vrije tijd, en er werd gekookt. Dit was een goed moment voor sommige mensen om even naar de studeertent te vertrekken, en voor anderen om even bij te kletsen. Na het avondeten was het dan eindelijk zover: de ForestFuif! Iedereen trok diens mooiste outfit aan en de feeststemming zat er goed in. We moesten onze kaart niet vergeten, want hiermee konden we gratis consumptie en drinken halen bij het Foodhouse. Eenmaal aangekomen bij de ForestFuif “danceten we the night away” op feestelijke muziek, en lieten we de grond van Ommen nog lang trillen. Tijdens de fuif hebben we ook met veel scouts van andere troepen gedanst en gepraat, erg gezellig dus! Ook zijn we erachter gekomen dat Korne een bijzonder talent heeft voor hakken, gelukkig is hier ook beeldmateriaal van gemaakt. Na een lange avond dansen vertrok iedereen tevreden naar zijn bed, en was de laatste dag van het Contigentskamp alweer bijna aangebroken.

Zondag

De laatste dag van het contingentskamp is aangebroken.

Zoals elke ochtend moest er een patrouille ontbijt halen. Dit keer was het de beurt aan een combi van de Maya’s en Bijzaak. Er gingen namelijk best wat Bijtjes koffie scoren bij Chef Foodhouse, Suzan! Wat doet een lekker bakje koffie ook wonderen in de ochtend. Het laatste moment bij de fouragetent is inmiddels makkelijk uit te houden. De Bijtjes zijn goed getraind voor Zuid-Korea.

Feest! Ons ontbijt is uitgebreid met de vaste ISTers die ons al vele weekenden hebben geholpen, Dorine en Thomas. We starten langzaam op, gelukkig is het een ontspannen ochtend waarbij we zelf ons programma in kunnen delen. We hebben samen met de Schaatsenrijder een potje Hollandse leeuwen en een potje beren gedaan. Ging weer lekker lomp, gelukkig heeft niemand er wat aan overgehouden! Voor de rest ging de ochtend in alle gemak voorbij Jullie mochten al wel je tent opruimen natuurlijk. De ouders druppelen binnen en we wachten rustig af tot we worden opgehaald door een ISTer die ons begeleid naar de sluiting. Snel nog even een groepsfoto!

In de rij vermaken jullie je inmiddels uitstekend met de vlaggen, blouses en allerlei aankleding die jullie al hebben meegenomen.

De sluiting is best warm en de troepstaf loopt regelmatig heen en weer om jullie flesjes te vullen. Je zweet het er bijna net zo snel weer uit. Tijdens de sluiting gebeuren er allemaal dingen. Allereerst wordt één va de CMT’ers in het zonnetje gezet. Of nouja, hij krijgt de zilveren wolf! De het hoogste waarderingsteken wat bij Scouting Nederland kan worden uitgereikt! Vervolgens vertellen twee oud deelnemers over hun ervaringen bij de vorige WSJ in Zuid-Korea. Over hoe de communicatie ging, over de reis er naartoe maar ook hoe ze elkaar tijdens een reünie opnieuw ontdekten en zelfs trouwden! Hun kind is nu met deze Jamboree-editie mee. Hoe toevallig! Er is ook een aftermovie en de contingentsleiders doen een woordje over het kamp en de reis naar Zuid-Korea. We strijken de vlag en sluiten af met het welbekende nummer, Dance the night away!

Eenmaal terug bij ons kampterreintje sluiten we af. De ouders breken in een mum van tijd de grote tent af en laden die in de aanhanger. Hoeven we dat in ieder geval niet meer zelf te doen! Jullie hebben allemaal hard gewerkt om alle activiteiten voor de Friendship Badge te halen. Lekker bezig! We doen nog een laatste woordje, maken de welbekende vlaggenfoto en zwaaien elkaar dan uit. Tot op de troepdag!